Brnabić reagovala na saopštenje EEAS: Brisel da prekine sa licemerjem, EU nije odradila svoj deo posla 1EPA-EFE/Rafal Guz Poland Out

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je, reagujući na sapštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) kojim čelnike Beograda i Prištine poziva da se uzdrže od zapaljive retorike, zatražila od Brisela da „prekine sa licemerjem“ i ocenila da EU nije uradila svoj deo posla u primeni Briselskog sporazuma i uspostavi Zajednice srpskih opština.

„Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem“, poručila je Brnabić u objavi na Tviteru, podsetivši da se bliži 10. godišnjica od potpisivanja Briselskog sporazuma.

Ona je ocenila da bi „gledajući ovu izjavu EEAS, neko mogao da pomisli da je danas 1. april, a ne 14. avgust.

„Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala“, napisala je premijerka Srbije.

Brnabić je navela da „punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima“ i to „u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju“.

„Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština – okosnicu Briselskog sporazuma“, navela je Brnabić.

„Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom“, ocenila je Brnabić.

Predsednica Vlade istakla je da je nasuprot tome, predsednik Aleksandar Vučić i Srbija imaju „jasan moto, a to su mir i stabilnost“.

„Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo“, ocenila je Ana Brnabić.

Evropska službe za spoljne poslove objavila je ranije danas saopštenje i poručila da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost.

U saopštenju EEAS se ističe da će „visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu“.

Poručeno je da „obe strane moraju „odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“.

Istovremenio, EEAS ističe kako Evropska unija očekuje očekuje da će o tim izazovnim temama, pod pokroviteljstvom šefa evrodiplomatije Đuzepa Borelja, 18. avgusta u Briselu razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari