Picula: Đukanovićeva izjava o denacifikaciji Balkana deo Vučićeve politike izazivanja nestabilnosti 1Tonino Picula Foto: EPA/IGOR KOVALENKO

Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula izjavio je da je izjava poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana, deo politike izazivanja nestabilnosti u regionu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„To je još jedan rukavac Vučićevske politike izazivanja nestabilnosti u regionu, zbog održavanja fantazmagoričnog narativa o takozvanom srpskom svetu, koji je paravan za njegova posrtanja u unutrašnjoj politici“, kazao je Picula za Radio Slobodna Evropa.

Đukanović je pre dva dana na Tviteru napisao da mu se čini „da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana“.

Picula je naveo da je Đukanović u širem kontekstu ove priče nebitan, „ali je simptomatično za Vučićevsko naslanjanje na rusku spoljnu politiku i njegov i SNS-ovski vazalski odnos prema Putinu“.

Uprkos tome što je članstvo u EU odredila kao svoj strateški cilj, Srbija je jedina zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji (EU), pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Pema rečima Picule, Vučićev režim godinama kontinuirano manevriše na novcu evropskih investitora.

„Za to je dovoljno pogledati listu vodećih zemalja po ulaganju u Srbiju, i upornoj proruskoj i učestaloj prokineskoj propagandi. Ispada da Vučić sve vreme na evropskom novcu čini geopolitičke usluge Rusiji, što je nastavio i nakon početka agresije na Ukrajinu“, dodao je Picula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari