"Đukanović je jedan od najboljih tumača Vučićevih intimnih stavova": Sagovornici Danasa o naprednjačkoj "denacifikaciji Balkana" 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Izjava Vladimira Đukanovića, funkcionera Srpske napredne stranke, da je vreme da Srbija krene u denacifikaciju Balkana, uznemirila je u značajnoj meri javnost u regionu kao i domaću. Iako se Đukanović izvinio i rekao da se šalio, istakavši da je njom napravio problem predsedniku Srbije, činjenica da je tako nešto napisao na društvenim mrežama, prema rečima sagovornika Danasa ne umanjuje štetnost i opasnost odnosno sledstvene negativne posledice.

Zoran Vuletić, predsednik GDF, kaže za Danas da je Vladimir Đukanović jedan od najboljih tumača Vučićevih intimnih stavova.

– Iz inaugaracionog govora prilikom polaganja zakletve za drugi mandat predsednik Vučić je pokazao da nije mnogo odmakao od Šešeljevog radikala. Kad god se obrati regionu nudeći vakcine, srpsko žito ili najnovije –  helikopter za gašenje požara, on to izgovara u atmosferi sa blago osvajačkim osmehom. Hoće reći da ostvarujemo staru ideju velikodržavnog projekta u novim okolnostima. Vulin to definiše kao srpski svet i ne propušta da Vučića predstavi kao vrhovnog komandanta i predsednika svih Srba. Na ovaj način drsko provociraju čitav region, pokazujući potpuno odsustvo morala obzirom na svoju radikalsko/julovsku prošlost i politiku pustoši koja je u izvedbi njihovih mentora Miloševića i Šešelja ostavila po regionu 90-ih – kaže Vuletić.

Kako dodaje, nadaju se danas Đukanović, Vulin i, svakako, Vučić da je dovoljno što Rusija ima gas, naftu i atomsku bombu i time će pokoriti Ukrajinu i čitav svet.

– Iz tih nadanja i frustracija dolaze ovakvi beslovesni tvitovi i kasnije izvinjenja koja su još beslovesnija i potpuno razotkrivaju prirodu Đukanovića i Vučića. Đukanović u svom izvinjenju kaže da je tvit bio ishitren, nepotreban i da ga je posebno ganulo obraćanje predsednika Vučića za koga kaže da zna šta misli stvarno ali mu se divi sa kakvim mukama izbegava da tvituje poput njega. Nažalost, građani nisu svesni koliko je ova politika Srbije gubitnička, a takođe su nesvesni mogućnosti koja je sve izvesnija da ćemo podeliti i sudbinu sveukupnog ruskog poraza koji je neminovan i kojim će Rusija za dugi niz decenija biti van svetskih tokova. Morali bi političari Srbije da imaju mnogo više odgovornosti, ne sumnjam da je dosta i onih u opoziciji kojima prija Đukanovićev tvit – zaključuje Vuletić.

Balša Božović, predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, kaže za Danas da je ovim prvi put rečeno iskreno i javno šta u stvari pripremaju svih ovih godina.

– Pripremaju sukobe van granica Srbije. Na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U tome nisu sami. To sve rade u dosluhu sa Ramom i HDZ-om. Njihovi igrači na terenu su Dodik, Abazović, Čović, Izetbegović kao i Vučićev Mitropolit Mićović. Oni koji brane Ratka Mladića i koji negiraju genocid u Srebrenici sada hoće da “denacifikuju” nas ostale koji se ne mirimo sa politikom Velike Srbije, Velike Albanije i Velike Hrvatske i slanjem tuđe dece u rat. Drugo, Đukanović se posle izvinjavao Vučiću, a ne regionu koji jos pati od  trauma zbog ratova 90tih. I ne bih sve svodio na Đukanovica, to je politika Aleksandra Vučića – kaže Božović za Danas.

Kako dodaje, istu poruku o ratu istovremeno su plasirali i mnogi drugi funkcioneri SNS-a, poput Nebojše Krstića, razni analitičari i poslanici naprednjaka.

– Dakle, to je politika Aleksandra Vučića. I to je, nadam se danas svima jasno. Treće, ako ovo nije dovoljno glasan alarm da se opozicija trgne iz četvorogodišnjeg sna i krene u smenu ovog režima svim snagama i da ponudi građanima evropsku budućnost i ekonomski napredak i mir u regionu onda će biti saučesnici u Vučićevoj “denacifikaciji” regiona i svakog građanina Srbije koji misli drugačije – zaključuje Božović.

"Đukanović je jedan od najboljih tumača Vučićevih intimnih stavova": Sagovornici Danasa o naprednjačkoj "denacifikaciji Balkana" 2
Foto:Fonet

Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa, ističe za Danas da je nejasno na koju i čiju denacifikaciju je poslanik Đukanović mislio.

– U svakom slučaju, Srbija se još uvek nije suočila sa teškim povredama ljudskih prava i ratnim zločinima 90tih godina. Atmosfera u društvu je u vezi ovoga toliko loša, da je nemoguće reći da pojedinci na srpskoj strani u ratovima u Hrvatskoj, BIH i na Kosovu činili zločine. Štaviše, vladajući narativ je takav da se ovakvi zločini negiraju, a njihovi počinioci veličaju. U takvoj situaciji, ne deluje da je Srbija trenutno spremna da doprinese regionalnom pomirenju, ukoliko je to bila suština izjave. Ostaje nam da se nadamo da ova izjava poslanika Đukanovica nije ista kao izjava predstavnika Rusije kada su naveli da je cilj napada na Ukrajinu njena denacifikacija. To bi bila i više nego neprihvatljiva izjava – zaključuje Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari