Probijen rok za odluku GIK o ponavljanju glasanja u Beogradu, opozicija otvara džakove 1Foto: Beoinfo

Završena je sednica GIK na kojoj se odlučivalo poslednjem delu prigovora zbog brojnih nepravilnosti tokom glasanja na biračkim mestima u Beogradu koje su uložile izborne liste opozicije, tražeći ponavljanje glasanja na više od 300 biračkih mesta, ali uvid u izborni materijal još uvek traje te je izvesno da je probijen rok za donošenje rešenja o prigovorima, a neizvesno kada će se ponovljeno glasanje i održati.

Zakonski rok za odlučivanje o podnetim prigovorima istekao je večeras u 20 sati, a sednica GIK na kojoj se odlučivalo o poslednjem delu prigovora počela je oko sat vremena pre ovog roka.

Kako je izvestio CeSID (Centar za slobodne izbore i demokratiju) na svom zvaničnom Tviter nalogu, podneto je ukupno 381 prigovora koji se odnose na 320 biračkih mesta, a prigovori se odnose na izborni materijal koji se nalazi u vreći (nepostojanje kontrolnog lista, potvrda o glasanju van biračkog mesta…).

U prvom delu sednice, GIK je odlučio da će biti formirane četvoročlane komisije radi vršenja uvida u izborni materijal i na osnovu zahteva iz prigovora (vrste i tipa primedbe) proveriti činjenično stanje u izbornom materijalu i uporediti ga sa zapisnicima o radu BO.

Predstavnici opozicije koji su izašli na ove izbore i podneli prigovore, pobunili su se protiv ovakvog rešenja, kako je izvestio CeSID ističuči da je ovakav način odlučivanja „neosnovan“.

„Predstavnici izbornih lista Ujedinjeni za pobedu Beograda, Ajmo ljudi i Moramo izneli su stav da je predloženi način postupanja po prigovorima pravno neosnovan, te da ove izborne liste neće učestvovati u predloženom načinu uvida u izborni materijal“, naveo je CeSID na Tviteru.

Posle pauze, na sednici se povela rasprava o ovome te je doneta je odluka da se formira komisija od 14 članova.

„Posle kraće rasprave formirana je četrnaestočlana komisija koja će sprovesti postupak uvida u izborni materijal sa ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja“, naveo je CeSID.

U međuvremenu, Istraživačka misija CRTA izvestila je na svom Tviter nalogu da je formirana komisija od 12 članova.

CRTA je navela i da je sednica završena a da posle toga počinje uvid u izborni materijal sa biračkih mesta koja su osporena prigovorima.

U saopštenju koje je GIK prosledio medijima nakon održane sednice navodi se da je „formirana komisija od više različitih predlagača kako bi se na pravno valjan način proverilo stanje izbornog materijala za koji su podneti prigovori i kako bi se donela zakonita odluka“.

S ozbirom da je rok za donošenje rešenja o prigovorima istekao a GIK nije donela odluke u svim prigovorima, izvesno je da je ova zakonska odredba prekršena a neizvesno kada će se znati na koliko biračkih mesta se ponavljaju izbori i kada.

Pavle Dimitrijević iz Crte objasnio je za N1 da bez obzira što ističe rok od 72 sata, zakon više ne predviđa odredbu da se prigovor smatra usvojenim, ukoliko se ne odluči o njemu u zakonskom roku.

„Tako da eventualno kršenje roka ne bi proizvelo pravnu posledicu, sve liste, odnosno predlagači, bi imali pravo da ulože žalbu Upravnom sudu. To je jedini pravni lek koji bi podnosiocima prigovora ostao“, rekao je Dimitrijević.

On kaže da je moguće da ćemo na datum ponavljanja izbora u Beogradu morati da čekamo duže vreme, odnosno verovatno kada se odluči o svim prigovorima.

Za sada je GIK, na prethodnim sednicama, donela odluke o ponavljanju glasanja na samo četiri biračka mesta.

Predsednik GIK: Prigovori nisu u interesu birača, već sredstvo za opstrukciju

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je večeras da prigovori koji su podneti na beogradske izbore nisu podneti radi zaštite izborne volje građana, već isključivo radi opstrukcije rada izborne komisije.

Navodeći da je GIK pre nekoliko dana dobio 350 prigovora, Lukić je novinarima posle sednice GIK rekao da su prigovori napravljeni na isti kalup.

„To nisu prigovori u interesu građana, birača, nego su sredstvo za opstrukciju rada GIK, ostalih izbornih komisija, a pre svega za opstrukciju proglašenja i utvrđivanja volje građana koju su 3. aprila izrazili na svojim izbornim mestima“, rekao je Lukić.

Lukić je naglasio da je GIK s obzirom na vrstu i sadržinu tih prigovora bio u obavezi da izvrše uvid u izborni materijal, odnosno vreće.

On je naveo da su predstavnici opozicionih lista odbili da to učini GIK, a zatim su odbili da učestvuju u radu komisije koja će obaviti uvid u izborni materijal.

„Potrudićemo se da ne vodimo računa o vremenu, odnosno koliko će to da traje, nego o kvalitetu, da na pravi, zakoniti i transparentan način utvrdimo šta se nalazi u vrećama“, kazao je Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari