Počinje skup evropskih lidera u Rejkjaviku na kome Vučić neće učestvovati 1foto Bojan Cvejić

Island je kao predsedavajući Komitetom ministara Saveta Evrope domaćin samita šefova država i vlada iz 46 država članica te organizacije 16. i 17. maja u Rejkjaviku, na kome predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće učestvovati.

Na samitu država članica Saveta Evrope učestvuju šefovi država i vlada. Kako se navodi u saopštenju organizatora, ovo je četvrti Samit Saveta Evrope od njegovog osnivanja 1949.

Samit će biti istorijska prilika za evropske lidere da ponovo potvrde svoju zajedničku posvećenost osnovnim vrednostima Saveta Evrope i da preusmere svoju misiju u svetlu novih pretnji ljudskim pravima i demokratiji, kao i da dodatno podrže Ukrajinu kroz konkretne mere koje će pomoći da se postigne pravda za žrtve ruske agresije, navodi se u saopštenju SE.

Takođe se očekuje da će Samit podstaći inicijative za rešavanje novih izazova za demokratiju i ljudska prava, uključujući životnu sredinu i veštačku inteligenciju, dodaje se.

Na kraju sastanka, Island će predati predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope Letoniji, podseća se.

Završna konferencija za novinare biće održana u sredu 17. maja u 14.30 časova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio 12. maja da neće ići na samit država članica Saveta Evrope, koji se održava na Islandu 16. i 17. maja.

Kako je rekao, sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem doneo je odluku da Srbija „bude predstavljena na najnižem nivou“.

„Ja neću ići u Rejkjavik i nećemo glasati za njihovu deklaraciju, mi ćemo biti uzdržani“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je Srbija podnela amandman na tekst deklaracije Saveta Evrope koji treba da bude usvojen na samitu u Rejkjaviku, u delu gde se pominje poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Kako je naveo, Srbija je u amandmanu tražila da se u tu rečenicu doda i formulacija „kao i svih drugih članica Saveta Evrope“, ali da to nije prihvaćeno.

„Mi smo spremni da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, samo nismo spremni da se tako lako odreknemo teritorijalnog integriteta Srbije, kao što bi neki drugi u naše ime želeli“, rekao je Vučić.

Vlasti u Srbiji, koja je članica Saveta Evrope, ne priznaju nezavisnost Kosova i smatraju ga delom svoje teritorije, podseća Radio Slobodna Evropa (RSE).

Savet ministara Saveta Evrope odlučio je 24. aprila da aplikaciju Kosova o članstvu u ovoj organizaciji preda Parlamentarnoj skupštini, podseća RSE.

Ovom odlukom su formalno počele procedure razmatranja aplikacije Kosova koja je predata u maju 2022. godine.

Beograd pokušava da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, iako se sporazumima iz Brisela i Ohrida obavezao da to neće činiti, zaključuje RSE.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željka Cvijanović izjavila je 15. maja da ne ide na Samit Saveta Evrope u Rejkjavik, jer će to biti još jedno ismejavanje međunarodnog prava, a u BiH su se toga previše nagledal, prenosi FoNet.

Kako drugačije objasniti da se u finalnoj deklaraciji Samita poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta samo pojedinih, a ne svih članica Saveta Evrope, što je bio sasvim opravdan i razuman predlog Srbije, rekla je Cvijanović za Srnu.

Predloženi tekst obiluje proizvoljnim i nedoslednim političkim kvalifikacijama, kao i stavovima koji izlaze izvan okvira delovanja Saveta Evrope, objasnila je Cvijanović i dodala da BiH, kao postkonfliktna zajednica, treba da ostane neutralna o pitanju bilo kojeg oružanog sukoba, ne stajući ni uz jednu zaraćenu stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari