"Podrazumevana i nimalo iznenađujuća": Sagovornici Danasa o izjavi Milatovića da Crna Gora neće povući priznanje Kosova 1Foto: FoNet/AP

Izjava novoizabranog predsednika Crne Gore, Jakova Milatovića, da ta država neće povući priznanje Kosova – podrazumevana je i nimalo iznenađujuća – saglasni su sagovornici Danasa.

Šaip Kamberi, poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje, kaže za Danas da je Crna Gora članica NATO-a i na čvrstom putu za članstvo u EU, što zapravo znači njenu obavezu da sinhronizuje svoju spoljnu politiku sa politikom EU.

– I Jakov Milatović je racionalno i razumno izneo svoj stav. Verovatno je svestan da bi drugačija odluka mogla CG da dovede u politički sukob i sa EU ali i sa NATO – smatra Kamberi.

"Podrazumevana i nimalo iznenađujuća": Sagovornici Danasa o izjavi Milatovića da Crna Gora neće povući priznanje Kosova 2
foto FoNet Ljiljana Stojanović

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, Crna Gora je članica NATO i država koja se opredelila da striktno prati politiku vodećih zapadnih zemalja.

– U takvim okolnostima nerealno je bilo i očekivati da Podgorica promeni odnos prema Kosovo, ma ko da je pobedio na izborima. Za nas je ključno pitanje da se prekine politika diskriminisanja deklarisanih Srba i sistemskog sasecanja nesporno srpskih korena Crne Gore. To je realna mogućnost za promenu oficijelne crnogorske politike posle poraza Đukanovića, a ne tzv. otpriznavanje Kosova – zaključuje sagovornik Danasa.

"Podrazumevana i nimalo iznenađujuća": Sagovornici Danasa o izjavi Milatovića da Crna Gora neće povući priznanje Kosova 3
Foto FoNet/ Milica Vučković

Podsetimo, Milatović je rekao da će Crna Gora ispunjavati apsolutno sve međunarodne obaveze, uključujući i onu o priznanju nezavisnosti Kosova i da je njena spoljna politika vrlo jasna.

Milatović je, u intervjuu televiziji Nova S, poručio da će Crna Gora dodatno raditi na unapređenju dobrosusedskih odnosa, ali da je jedna stvar vrlo jasna – nema „otpriznavanja“ nezavisnosti Kosova.

On je dodao da Srbija podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i da želi da bude dobar sused koji će promovisati dobrosusedsku saradnju.

Boško Obradović, predsednik Dveri, ističe za Danas da kao što je jedna vlast, mimo volje naroda, uvela sankcije Rusiji, priznala kosovsku nezavisnost i ušla u NATO, tako neka druga vlast, uz većinsku podršku građana, može sve to da poništi i odbrani čast Crne Gore koju je bivši režim Mila Đukanovića ozbiljno doveo u pitanje.

Boško Obradović
foto FoNet/Medija centar

– Jer, kako se u demokratiji mogu donositi ovako krupne odluke bez referenduma i narodnog izjašnjavanja? – zaključuje naš sagovornik.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, ocenjuje izjavu Milatovića kao potpuno očekivanu.

"Podrazumevana i nimalo iznenađujuća": Sagovornici Danasa o izjavi Milatovića da Crna Gora neće povući priznanje Kosova 4
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

– Sa jedne strane CG je članica Nato pakta, a ni jedna država članica nije povukla priznanje. Sa druge strane, zašto bi bilo koja država povukla priznanje u vremenu kada predsednik Srbije postiže sporazum prema kom se uvažavaju svi elementi državnosti Kosova? Crna Gora i Srbija, bez obzira na sve, moraju razvijati najprisnije moguće odnose. Uveren sam da će dve bratske države u bliskoj budućnosti postati deo evropske porodice naroda. Na tom putu Srbija u mnogo čemu treba da sledi primer dobre prakse iz CG, pre svega u odnosu prema autokratskom obliku vladavine – zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari