Pokret građanske Subotice upitao predsednika Skupštine grada da li podržava zahteve protesta "Srbija protiv nasilja" 1Foto: M. Obradović

Pokret građanske Subotice (PGS) upitao je predsednika Skupštine grada dr Balinta Pastora da li Grad Subotica, partija kojoj pripada i on lično podržavaju opšte narodnu borbu protiv nasilja i zahteve koji vode ka tome.

Kako su saopštili, PGS je do sada mnogo puta ukazao na svesno urušavanje društvenih vrednosti od strane nosioca vlasti, te javno pozvao Subotičane da podrže zahteve protesta, među kojima su smena članova REM-a, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama “Pink” i “Happy”, ukidanje rijaliti programa, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše Kodeks, te ostavke ministra policije i direktora Bezbednosno informativne agencije.

“Ovo su zahtevi od kojih se ne sme odustati i u pogledu kojih ne može biti kompromisa, a tek nakon njihovog ispunjenja se može, eventualno razgovarati o raspisivanju vanrednih izbora i pod kojim uslovima to učiniti. Svaki dan odlaganja ispunjenja zahteva protesta protiv nasilja nanosi štetu državi, društvu i građanima, a odgovornost za to snose predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić”, smatraju u PGS-u.

Iz ove stranke dodaju i da se protive Vučićevoj ideji o “ujedinjavanju s njim i njegovima na bilo koji način” jer, kako su obrazložili, “nismo ujedinjeni sarađivali s kriminalom, nanosili štetu, uništavali, pa smatramo da ne treba ni odgovornost za to zajedno da podnosimo”.

“Više od deceniju vladajući u Srbiji osiromašuju zemlju i narod, uništavaju društvo, zapošljavaju nestručne, proteruju stručne, sistematično uništavaju institucije i medije, šire kič, veličaju kriminalce, uvode bahatost i nepristojnost u govor, a agresija postaje uobičajeni način ponašanja. Korupcija dostiže nezapamćene razmere. Istinitost je zamenjena neistinama, znanje neznanjem, mane su pretvorene u vrline a vrline i sve lepo, vredno i umno je pokušano da se zatre”, navode u PGS-u.

Napominju da je Beograd ustao, a da se budi i čitava Srbija, mirno protestujući nedeljama protiv nasilja svake vrste.

“Nasilja prema deci, prema ženama, prema radnicima, umetnicima, građanima, nasilja na ulicama, između vršnjaka, u vrtićima, školama, u svim javnim ustanovama i državnim organima, nasilja u mesnim zajednicama, opštinama, gradovima, nasilja kojima nas obasipaju mediji i sam predsednik svakodnevno preko njih”, zaključuju u PGS-u.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari