Pokret Otadžbina: Vučić Zapadu obećao Kosovo 1

Pokret „Otadžbina“ uputio je otvoreno pismo predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u kojem tvrdi da „režim Aleksandra Vučića“ prijateljstvom sa Rusijom i susretima sa Putinom pred domaćom javnošču „prikriva kosovsku izdaju“.

Voljom predsednika Republike Srbije pogašene su institucije srpske države na Kosovu i Metohiji, navodi se u pismu i dodaje da je granica između Kosova i Metohije i ostatka Srbije, postavljena uz saglasnost Beograda, tvrđa od oneizmeđu Rusije i Ukrajine.

„Sada se predsednik Republike Srbije sprema da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa separatistima iz Prištin ešto bi, i de fakto i de jure, značilo odvajanje Kosova i Metohije od Srbije“, navodi se u pismu.

„Hašim Tači, ne krijući, izjavljuje da posle takvog sporazuma samoproglašena republika Kosovo postaje član NATO pakta. Kaže da im je to Zapad čvrsto obećao. Glavni razlog za ovakvu preteranu kooperativnost predsednika Srbije leži utome jer je on to obećao Zapadu prilikom dolaska na vlast“, navodi se u pismu.

„Tragična sudbina pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje. Građanima Srbije ustupanje Kosova i Metohije vlast pravda boljim životom po prijemu u Evropsku uniju“, dodaje se u pismu „Otadžbine“.

Pokret „Otadžbina“ u pismu Putinu tvrdi da Vučić prijateljskim odnosima sa Ruskom Federacijom želi da pokaže da za ovakvu politiku prema južnoj srpskoj pokrajini ima injegovu podršku. „Mi znamo da to nije istina jer smo više puta od Vas čuli dase status Kosova i Metohije mora rešavati u skladu sa Rezolucijom 1244. Preterana kooperativnost, da ne upotrebimo neku drugu reč, nije u duhu Rezolucije 1244 SB a suprotna je i sa važećim Ustavom Republike Srbije“, navodi „Otadžbina“.

Čudno deluje da vlast u Beogradu traži od Ruske Federacije da spreči ulazak Kosova bilo da je to UNESKO ili Interpol, dok ona sama omogućava Kosovu da postane članica brojnih međunarodnih institucija i organizacija, navodi se u pismu. „Nije naše da govorimo o rusko-srpskim odnosima ali primećujemo da se na perfidan način sprečava ulazak ruskog kapitala u Srbiju, da se humanitarnom centru u Nišu ne daje diplomatski status, a da vlast u Beogradu stoji na stanovištu da je Krim Ukrajina, a ne Rusija“, dodaje se upismu. „To smo čuli prilikom susreta Petra Porošenka i Aleksandra Vučića u Turskoj.  Ako Vam kažu da je to zbog Kosova iMetohije, nisu u pravu, jer istina se krije u tome da nežele da se zamere Zapadu“, zaključuje „Otadžbina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari