Pokret Protiv diktature: Partizacija svih institucija 1

Povodom najnovijeg imenovanja Maje Gojković na čelu Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije oglasio se Pokret Protiv dikature koji smatra da ovaj potez predstavlja partizaciju svih institucija u Srbiji.

Poslednju nedelju na premijerskoj funkciji Aleksandra Vučića obeležilo je niz odluka, među kojima se izdvajaju postavljanje Gašića na čelo Bezbedonosne informativne agencije, koju smatramo poražavajućom, ali i nova funkcija za predsednicu Skupštine Majku Gojković, navodi se u saopštenju.

Za odluku donesenu još 29.maja na poslednjoj sednici Vlade kojom je predsedavao Vučić, javnost je saznala tek juče, zahvaljujući Insajderu.net.

„Maja Gojković, koja je po vokaciji advokat, imenovana je za predsednika Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije i na tom položaju će smeniti naučnika dr Vladimira Udovičića sa Instituta za fiziku. Iako ne možemo sporiti diplomu Maje Gojković, želimo da podsetimo da SNS ima tendenciju postavljanja partijskih kadrova na bitne funkcije u državi, te je tako marta prošle godine, Milorad Grčić imenovavn za VD direktora EPS-a iako je njegovo obrazovanje bilo upitno. Stoga možemo zaključiti da vladajućoj stranci presudan faktor nije pripremljenost za datu poziciju niti obrazovne kvalifikacije već samo partijska knjižica. U ovoj situaciji, naučnici ne budu imenovani na jednu tako odgovornu poziciju, već tu čast dobije članica SNS-a”, navodi se u saopštenju i dodaje da se potez odlazećeg premijera da postavi Gojkovićevu na čelo Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije može tumačiti samo kao nastavljanje niza donošenja odluka vlasti o postavljanju nestručnih i nekompetentnih kadrova na čelne pozicije u državi radi što potpunije partizacije svih institucija na republičkom i lokalnom nivou.

“Premda Gojkovićeva trenutno obavlja funkciju predsednice Narodne skupštine, prema zakonu je dozvoljeno vršenje više funkcija istovremeno samo uz prethodno odborenje Agencije za borbu protiv korupcije. Stoga je uputino kojim sistemom nasumičnog izbora vlast bira ko je podoban da obavlja istovremeno više fukcija od javnog značaja”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari