Pokret za odbranu KiM: Vučić predao elektro-energetski sistem Prištini 1Foto: Medija centar

Sporazumom Petković – Bisljimi, odnosno dogovorenom „Mapom puta za implementaciju energetskog sporazuma“, režim Aleksandra Vučića konačno se odrekao distributivno-elektroenergetskog sistema Srbije na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, saopštio je danas Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

Pokret je ocenio da je elektro-energetski sistem Srbije formalno predat turskoj kompaniji, „a suštinski Kosovu i njegovim NATO sponzorima, među kojima Turska igra jednu od najvažnijih uloga“.

„Kosovu je konačno predat ključni elektroenergetski objekat na severu Kosova i Metohije – podstanica Valač, kao i cela srpska infrastruktura za prenos i distribuciju električne energije. Na severu Kosova srpski JP EPS Elektrokosmet prestaje da radi, da bi se u kosovskom kvazipravnom sistemu osnovao Elektrosever. On će preuzeti one radnike koji će pristati da rade u kosovskom sistemu, bez prava na srpsko penziono i zdravstveno osiguranje“, navodi se u saopštenju.

Pokret za odbranu KiM navodi da će, u svakom trenutku Elektroseveru, „ukoliko tako procene separatističke vlasti u Prištini“, moći da oduzmu dozvolu za rad.

„Turska je od Kosova 2012. godine kupila kompaniju za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS), nekadašnju distribuciju JP EPS – Elektrokosmet, državnu imovinu Srbije. KEDS je prodavao struju i održavao distributivnu mrežu na KiM, uključujući i srpske enklave, s izuzetkom severa, gde je to činio sada ukinuti Elektrokosmet. Sporazumom  Petković–Bisljimi spiskovi srpskih korisnika električne energije biće, bez ikavih zaštitnih garancija i klauzula, predati Prištini, uključujući brojne lične podatke i ona će im od sada naplaćivati svoje elektroenergetske usluge preko Elektrosevera, firme koja će raditi za račun Prištine“, naveo je Pokret.

Naglašeno je da je režim Aleksandra Vučića ovim sporazumom, kome su prethodili pregovori s turskim vlasnicima KEDS u Istanbulu, legalizovao „otimačinu“ celokupne imovine EPS-a koju su vlasti u Prištini neovlašćeno privatizovale i prodale turskom konzorcijumu Çalik & Limak 2012. godine.

„Reč je o celokupnoj elektrodistributivnoj mreži i postrojenjima JP EPS, koju je pod nazivom KEDS Priština prodala turskoj kompaniji“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari