Političke dinastije u savremenoj istoriji Srbije: Sinovi Dačića, Ružića, Pastora, Nikolića krenuli očevim stopama 1

U Srbiji danas postoji jedna jedina zvanična dinastija sa tradicijom, dinastija Karađorđevića.

Iako u Srbiji zvanično nijedna dinastija nije na vasti, postoje tendencije da „stranački prestoli“ postanu nasledna kategorija, odnosno da politika postane porodični biznis. Da je tako nešto moguće pokazala je porodica Krkobabić.

Osnivač „političke dinastije Krkobabić“ bio je Jovan, nekadašnji potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike. Njegova partija je u koaliciji sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom na parlamentarnim izborima u maju 2008. godine ušla u Skupštinu Srbije i od tog trenutka nemoguće je zamisliti da u vlasti nema nekog Krkobabića.

Milan Krkobabić, Jovanov sin, 2008. godine izabran je za zamenika gradonačelnika Beograda, 2012. je postavljen za generalnog direktora Javnog preduzeća „Pošte Srbije“, a 2016. postao je ministar u Vladi Srbije. Postao i ostao do danas, uprkos tome što malo ko od običnih građana zna tačno šta „drugi iz naslednog reda“ radi, i zašto se i on bavi selom, kada postoji Ministarstvo za poljoprivredu.

Da nije emisije na RTS ni to malo se ne bi znalo o resoru Milana Krkobabića, niti bi se znalo da postoji projekat podele 150.000 seoskih praznih kuća mladima.

Kao što srednji Krkobabić vodi računa u svom resoru o mladima, tako se ne može reći da je zapostavio i karijeru sopstvenog sina Stefana Krkobabića. Uspon najmlađeg Krkobabića bio je vrtoglav. Odmah po završetku studija na Megatrend univerzitetu postavljen za sekretara Centra za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Beograda, a zatim i za potpredsednika Privredne komore Beograda. U tom trenutku imao je samo 24 godine.

U međuvremenu je Stefan Krkobabić 2020. godine postao poslanik i potpredsednik Skupštine Srbije. Poslanik je i u aktuelnom sazivu, ali je ovaj najmlađi poslanik dogurao do šefa poslaničke grupe Partije penzionera.

I Aleksandar Šešelj, koji se politikom bavi unazad nekoliko godina dogurao je visoko na stranačkoj lestvici, čak do zamenika predsednika Srpske radikalne stranke, a predsednik je niko drugi do njegov otac Vojislav Šešelj koji je i najavio povlačenje iz aktivne politike. Mlađi Šešelj odradio je čak i jedan poslanički mandat, a njegov otac je svojevremeno izjavio da „ako bude mogao, imaće još 246 sinova i kćeri, pa će celu izbornu listu SRS popuniti Šešeljima.“

Pojedini mediji svojevremeno su tvrdili da je Vojvoda od SRS napravio malu porodičnu zanimaciju, da mu i stariji sin Nikola predvodi neke opštinske odbore stranke, da se sestra Dragica već dve decenije stara o finansijama stranke, a supruga Jadranka je odavno u politici.

Ni Šešeljev kum i nekadašnji prijatelj Tomislav Nikolić nijednog trenutka se nije libio da u politiku uvuče svog starijeg sina Radomira. I mlađi Nikolić član je Srpske napredne stranke od njenog  osnivanja 2008. godine, kada je lider i osnivač te stranke bio njegov otac. Najpre je bio zaposlen kao komercijalista, a zatim kao službenik u Komercijalnoj banci i ispostavi “Srbijagasa”.

Obavljao je funkciju predsednika Gradskog odbora SNS u Kragujevcu u periodu od 2010-2012. godine. U junu 2012. izabran je za potpredsednika Glavnog odbora, a u oktobru iste godine za predsednika Izvršnog odbora SNS-a.

Na lokalnim izborima 2012. godine bio je prvi na listi odborničke grupe SNS-a. Kada je njegov otac, početkom 2013, tvrdio da je od njega na poklon dobio automobil “audi A6”, nije želeo da komentariše šta je bio povod da svom ocu pokloni automobil.

Na sednici Skupštine Kragujevca, sazvane po hitnom postupku, izabran je 28. oktobra 2014. za novog gradonačelnika Kragujevca i tu je ostao do 2020.

Danas nema nijednu stranačku funkciju i retko se eksponira u javnosti. Gotovo nikako, baš kao i njegov slavniji otac koji i dalje živi daleko od očiju javnosti, ali na grbači naroda.

Iako nema nijednu državnu, pa ni stranačku funkciju, u javnosti se ipak najviše govori o nasledniku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Danilu, koji je, kako pišu mediji zaposlen u beogradskoj vinoteci „Wine and pleasure“.

Česta tema je i Vučićev brat Andrej, čija je jedina „javna funkcija“ bila mesto u upravi KK Crvena zvezda Beograda, nekadašnjeg FMP-a. Međutim, važi za čoveka od uticaja u SNS-u, a u više navrata govorilo se o tome da je uticajan u Vojvodini, a potpredsednik stranke i aktuelni ministar Miloš Vučević Andreja je opisao kao „jednog od najoperativnijih, najmobilnijih, najfunkcionalnijih i najstručnijih ljudi u SNS“.

Da politika zna da inficira i naslednike pokazao je i naprednjak i aktuelni ambasador Marko Đurić. Njemu je pradeda po majci glavom i bradom bio Nikola Pašić, dok mu je Najdan Pašić, poznati srpski političar i državnik bio deda.

Deca guvernerke Jorgovanke Tabaković i zamenice predsednika Srpske napredne stranke nisu u stranačkom vrhu, niti imaju stranačke funkcije, ali su na visokim funkcijama. Njena ćerka Milena angažovana je u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, sin Nikola u Razvojnom fondu Vojvodine, dok je zet Nemanja Sekicki, suprug njene druge ćerke u ambasadi Srbije u Crnoj Gori.

U politici su davno i otac i sin Pastor. Ištvan Pastor je od 2007. predsednik SVM, manjinske stranke koja je dugogodišnji koalicioni partner naprednjaka. Njegov sin Balint potpredsednik je stranke, a od 2007. godine je narodni poslanik i šef poslanike grupe. Mladi Paastor u jednom od intervjua izjavio je da je “političar od detinjstva“.

I deca najuticajnijih socijalista, Ivice Dačića, Aleksandra Antića, Vladana Zagrađanina, Branka Ružića i sama imaju članske karte Socijalističke partije Srbije.

Kada je napunio 18 godina, Luka Dačić, sin lidera socijalista, izrazio je želju da postane član SPS. Otac Ivica mu je ispunio želju, a slavlje je organizovano u restoranu, a na muzičkom repertoaru se, kako su već svi navikli, našla i čuvena „Miljacka“ u Dačićevom izvođenju.

Iako je u proteklim kampanjama Luka pratio svog oca na gotovo svim mitinzima, još se nije popeo na stranačkoj lestvici. Dačić se protivi ideji da mu sin ima stranačku funkciju dok je on na njenom čelu.

Odmah po ulasku u punoletstvo, Milutin Ružić, sin ministra prosvete Branka Ružića, uveden je i u stranačke prostorije po člansku kartu. Ružić se učlanjenjem svog prvenca u stranku pohvalio i na društvenoj mreži Instagram, a nedavno, sredinom decembra, ministar je na tviteru postavio svoju i sliku sina i napisao – sin Milutin i ja, članovi Glavnog odbora SPS izabrani na današnjem XI Kongresu.

Člansku kartu SPS uzela je i Anja Zagrađanin, ćerka visokog funkcionera SPS i narodnog poslanika Vladana Zagrađanina, a najaktivniji u stranci je Andrej Antić, sin direktora JP „Koridori Srbije“ Aleksandra Antića. Andrej Antić se pojavljuje na gotovo svim stranačkim skupovima, potpredsednik je Socijalističke omladine Zvezdara i u nekoliko navrata je gostovao u televizijskim emisijama, gde je promovisao program svoje stranke.

„Kao što ni mene niko u kući nije nagovarao da se pre mnogo godina uključim u politiku, tako je i moj sin sam odlučio da se učlani u SPS, bez bilo čijeg guranja ili vrbovanja“, objasnio je svojvremeno Antić i dodao da mu je drago zbog sinovljeve odluke, ali da tu prestaje svaki uticaj na njega.


„Koliko vidim, on ima ambicije da se bavi svojom pravničkom strukom. Ako bude imao vremena, možda će se aktivnije baviti i politikom, ali to stvarno zavisi samo od njega, ja tu nemam nikakvu ulogu. Ako sam bar malo doprineo da to budu i njegove vrednosti koje ga vode kroz život, bilo čime da se bavi, onda samo mogu da budem ponosan otac“, naveo je svojevremeno Antić.

I Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika SPS, najavio je pre izvesnog vremena da će odmah pošto napuni 18 godina uzeti člansku kartu SPS.

„Politika je nešto što je meni i mojoj porodici nanelo mnogo zla. Ipak, kad napunim 18 godina, razmišljam da se simbolično učlanim u SPS, partiju koju je moj deda osnovao“, naveo je svojevremeno mladi Milošević. Međutim nema javne potvrde da li je stvarno i uzeo člansku kartu SPS.

Iako su mladi naslednici funkcionera i stranačkih lidera za sada poprilično politički neaktivni, njihovo vreme tek dolazi. Možda će doći trenutak kada će postati najnomalnije da na stranačkoj funkciji oca zameni sin. Politički porodični biznis je, čini se u naletu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari