Politika otpriznanja pre i posle sporazuma u Briselu i Ohridu: Ko je povukao priznanje Kosova? 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Vlasti u Srbiji tvrde da je 27 zemalja „otpriznalo“ nezavisnost Kovova, ali istraživanja i dokumenti su pokazali da je to uradilo 13 država, dok je 13 u nejasnom ili nedefinisanom statusu, izjavio je danas profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus.

On je, na okruglom stolu „Politika otpriznavanja pre i posle sporazuma u Briselu i Ohridu“, koji je organizovao univerzitet „Union“, rekao da od Ministarstva spoljnh poslova nisu dobili nikakav odgovor na zvaničan zahtev o tom podatku, čak ni na onaj upućen preko Poverenika za informacije od javnog značaja.

Politika otpriznanja pre i posle sporazuma u Briselu i Ohridu: Ko je povukao priznanje Kosova? 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Po našem brojanju, 89 zemalja je priznalo Kosovo, 78 nije, 13 je povuklo priznanje, a 13 je u nejasnom statusu, naveo je Ejdus, koji nije precizirao koja je 27. zemlja.

Tijana Rečević sa Fakulteta političkih nauka ocenila je da su kriterijumi za priznavanje i otpriznavanje nezavisnosti Kosova veoma magloviti u svim aspektima, jer su razlozi pravni, politički i moralni.

Politika otpriznanja pre i posle sporazuma u Briselu i Ohridu: Ko je povukao priznanje Kosova? 3
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ona je ukazala i da su ti režimi priznanja i otpriznanja Kosova nagoveštaji promena u međunarodnim odnosima.

To je, kako je naglasila, i pokazatelj odnosa unutrašnjih snaga u državama koje povlače priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari