Politikolog Boban Stojanović postavio zanimljivo pitanje opoziciji i poručio joj da razmišlja o tome 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Politikolog Boban Stojanović postavio je na svom Tviter nalogu zanimljivo i jedno od čini se ključnih pitanja opoziciji. Zasad je reagovala Narodna stranka.

Stojanović je napisao: „Što se opozicije tiče, imam samo po jedno pitanje za svaku od strana, da mi otprilike sve bude jasno. U hipotetičkoj situaciji da na nekim narednim izborima opozicija (svi koji nisu vlast trenutno) ima većinu. Da li oni iz opozicije koji podržavaju francusko-namčki sporazum prave Vladu sa ostatkom opozicije koji su protivnici sporazuma ili sa Vučićem? Ili propuštaju priliku i ide se opet na izbore“.

On je pitao i:“Da li opozicionari koji su protiv sporazuma, u tom slučaju prave vladu sa ostatkom opozicije koja podržava sporazum ili odustaju od vlade sa njima, propušta se šansa i ide se na nove izbore? Ili možda i oni prave vladu sa Vučićem“.

Stojanović im opoziciji poručio da nema potrebe da ovde odgovaraju na ova pitanja, te da razmisle o njima.

Prema Stojanovićevim rečima, dok se opozicija svađa, Vučić odlučuje i o francusko-nemačkom predlogu i o svemu ostalom, od LGBT prava, preko litijuma do zaštite Srba na Kosovu.

„A i ima negde novi Krusik, novu Jovanjicu itd“, naveo je Stojanović.

Odgovor je ipak stigao sa zvaničnog naloga Narodne stranke.

Iz Narodne su ga upitali gde on vidi svađu.“Narodna stranka je zauzela svoj stav, ovi ostali koje pominjete svoj, a koji je istovremeno i Vučićev i izdajnički. I to je to. Ne može se nazvati svađom“, zaključili su u NS.

Ponašanje opozicionih stranaka pre i posle izbora na osnovu dosadašnjih iskustava dosta je zbunjujuće.

Naime, ima opozicionih partija kojima ideološke ili bilo kakve razlike ne smetaju prilikom formiranja predizbornih kolaicija, međutim ima i onih koje baš zbog tih razlika neće u koalicije sa nekim partijama, ali su, iako to neće tokom izborne kampanje da kažu, spremne da posle izbora sarađuju sa svima bez obzira na prethodno iskazan stav o nepomirljivosti razlika među opozicijom.

Iako opozicija traži izbore na svim nivoima, možda je rano za iskazivanje spremnosti za preizborne i postizborne koalicije.

Trenutno su partije opozicije spremne da sarađuju kako bi se zajednički suprotstavile samovolji vladajućih SNS i SPS u skupštini, ali osim tehničke saradnje pred izbore nisu spremne na neki širi dogovor.

Podsetimo da je nedavno zbog zloupotrebe Skupštine, a na inicijativu Zeleno-levog poslaničkog kluba, održan sastanak opozicionih poslaničkih klubova.

Sastanku su se odazvale sve opozicione grupe, a posle sastanka Radomir Lazović iz pokreta „Ne davimo Beograd“ rekao je za portal N1 da je optimista i da se nada novom talasu saradnje opozicionih poslaničkih klubova u Skupštini.

„Moramo da se izborimo sa apsolutnom zloupotrebom koju vrši Srpska napredna stranka. Drago mi je da su se sve poslaničke grupe odazvale na poziv za sastanak i složili smo se da rad parlamenta treba da izgleda mnogo drugačije“, izjavio je Lazović i najavio naredni sastanak na kome bi trebalo da se govori o konkretnim rešenjima i koracima.

„Mi se sa desničarskim partijama ne slažemo oko pravca u kom treba da ide Srbija, a i oštri smo kritičari jedni prema drugima, međutim, slažemo da Skupština mora raditi po zakonu, a ne u službi Aleksandra Vučića“, rekao je naš sagovornik.

Lider SSP Dragan Đilas naveo je na nedavnoj konferenciji za novinare da je SSp spreman da sarađuje sa partijama sa kojima dele slične vrednosti i vide Srbiju u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari