Osnivač pokreta Srbija Centar i kandidat na ovogodišnjim predsedničkim izborima Zdravko Ponoš rekao je, povodom jučerašnjeg zadržavanja njegove porodice i njega na graničnom prelazu Batrovci prilikom povratka u Srbiju, „ako je ideja bila da me demotivišu, moram da vam kazem – uzalud vam trud, svirači“.

On je na konferenciji za novinare u središtu pokreta istakao da ga ni maltretiranje supruge i deteta neće obeshrabriti.

„Hocu (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću da poručim: Ne diraj mi porodicu. Ti cmizdriš kad ti neko pomene člana porodice, a dozvoljavaš da se ovo radi“, naveo je Ponoš.

Dodao je da „pre veruje da je to neko od njegovih potčinjenih, ali ce neko morati da odgovara“.

Ponoš je naveo da se otvaraju pitanja, za početak ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, šefu granične policije Mileti Jandriću i šefu unutrašnje kontrole MUP i to po kom osnovu su dokumenta uzeta i sprečen ulazak u zemlju, šta se pojavilo na ekranu policajcu kada je uneo pasoš u sistem i oduzeo mu dokumeta, kome je javio i ko je izdao naređenje da bude zadržan, ko je šefu policijske smene rekao da će doći BIA, po kom osnovu je taj postupak urađen za njegovu suprugu i dete.

– Pitanje za direktora BIA Gašiča je da li smo moja porodica i ja pod obradom BIA i po kom osnovu. Da li je on doneo odluku u mom slučaju i da li je BIA tražila od granične policije da nas zadrži. Ako sam pod obradom BIA i ako imaju potrebu da obave razgovor sa mnom, zašto to nisu radili na neki drugi način, došli u stan ili na neki drugi način. Pitanje za direktora carine je šta je bila sumnja zbog koje je izvršena detaljna carinska provera kola i zašto je to cariniku policajac naredio. Da li je to uobičajena procedura. Očigledno da carinik nije to uradio samostalno. Pitanje za zaštinika građana je da li je čuo za ovo i da li smatra da ima posla za njega – pitao je Ponoš.

Prema njegovim rečima zabrinajavjuće je to što je šef policijske smene izgledao potpuno uveren da radi ispravnu stvar kada mu je rekao da ima obavezu da izveštava o ulasku u zemlju ljudi njegovog profila.

– Nije bio uveren u to kako da mi objasni da više ne treba da čekam BIA. Tada je verovatno bio svestan da je napravljena brljotina – naveo je Ponoš.

On je naveo da ovakav tretman doživljavaju opozicioni političari u nekim drugim deloviam sveta, Africi, delovima Latinske Amerike i nekim zemljama bivšeg Sovjetkog saveza.

– Da li me je to snašlo jer sam političar i jer sam bio načelnik Generalštaba i da li bi to bilo da sam običan penzioner – zapitao se Ponoš.

Uveren da je politički problem po sredi i navodi da politički stvar neće stati na tome.

On je naveo da ima elementara za obraćenje Ustavnom sudu, unutrašnjoj kontroli policije je jer ej očigledno sistem zloupotrebljen.

Ponoš je u četvrtak popodne oko 17 časova zadržan sa porodicom na graničnom prelazu Batrovci prilikom povratka u Srbiju.

Ulazak u zemlju mu je bio zabranjen dok sa njim, kako mu je rečeno, razgovor ne obave pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA).

Nakon više od sat i po vremena njegovoj porodici i njemu su vraćena dokumenta i dozvoljeno im je da nastave put ka Srbiji. Obavešten je da BIA nije zainteresovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari