Popović: Nažalost, Vučić još neće morati definitivno da prelomi na zapadnu stranu 1Dragan Popovic Foto: Medija centar

Svaka promena situacije na ukrajinskom ratištu, a posebno novo zaoštravanje, nesumnjivo utiče i na odluke srpskih vlasti. Što je konflikt sa Putinom jači, Zapad će sve manje tolerisati postojanje potencijalne neuralgične tačke gde Rusija može da izazove sukob, što je u Evropi još jedino Balkan, tj. delovi Balkana gde Vučić ima uticaj poput BiH, Kosova ili Crne Gore. Dakle, sigurno će doći do daljih pritisaka na Vučića da se što više udalji od Putina – Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Komentarišući novonastale, još tragičnije okolnosti unutar polarizovanog sveta, agresije Rusije na Ukrajinu, i pretnje Vladimira Putina nukleranim ratom, kao i poziciju Srbije, sagovornik Danasa kaže da Vučićeve odluke o spoljnoj politici Srbije samo delimično zavise od spoljnopolitičkih okolnosti.

– One su na prvom mestu podređene izgradnji njegovog kulta ličnosti čiji značajan deo je predstava da se radi o čvrstom vođi koji je pod neviđenim pritiskom svih geopolitičkih aktera i koji stalno mora da donosi teške odluke. Između ostalog, i zato mu idealno odgovara da balansira i ne svrstava se ni na jednu stranu, pored već očigledne trgovine različitom robom sa obema stranama, od gasa i novca do žmurenja na uništavanje demokratije – smatra Dragan Popović.

Naravno, dodaje on, ovakva politika ima ograničen rok trajanja i u jednom trenutku će doći do sloma.

– I pored jačanja zapadnog pritiska, uporedo sa zaoštravanjem situacije u Ukrajini, nisam siguran da smo još uvek došli do tačke pucanja ili bar do tačke kada će Vučić morati definitivno da prelomi na zapadnu stranu. Nažalost, još uvek ima prostora za manevrisanje – zaključuje Dragan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari