Policija je u prizrenskom regionu počela da obezbeđuje objekte Srpske pravoslavne crkve, shodno planu Martija Ahtisarija. Prema ovom dokumentu koji je ratifikovala i Skupština Kosova, Prizren ima jednu zonu, u centru grada, sa sedam pravoslavnih objekata. Kosovska policija obezbeđivaće uglavnom novoobnovljene crkve i manastire, od kojih je većina oštećena u martovskim neredima 2004. godine.

„Na Kosovu su 44 objekata koja treba obezbeđivati. U osmočasovnoj smeni imamo sedam kontrola i 40 policajaca koji su na ovom zadatku angažovani 24 sata“, kaže Ljumni Grešta iz policije u Prizrenu. Osim ovih, policija je u prizrenskom regionu počela da obezbeđuje i neke objekte SPC u Orahovcu i Suvoj Reci. Manastire Svete vrače i Kozme i Damjana u Zoćištu obezbeđuju, a tako će biti i ubuduće, pripadnici nemačkog, odnosno austrijskog kontingenta Kfora. Osim ovih i manastire Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Gorioč, Sokolica, Devič i Budisavci, i dalje će čuvati vojnici Kfora.

Episkop raško-prizrenski Artemije ocenio tim povodom da je odluka prištinskih vlasti nedopustiva i izrazio žaljenje što je izostala reakcija Beograda. Prema vladikinim rečima, nedopustivo je da srpske svetinje obezbeđuje neko ko se ne dogovara sa predstavnicima SPC – sa episkopom koji je odgovoran za sve crkve i manastire u Pokrajini. „Znamo da su u kosovskoj policiji bivši pripadnici OVK koji su počinili silne zločine nad našim narodom i porušili više od 150 crkava i manstira u poslednjih deset godnina“, rekao je episkop raško-prizrenski i dodao da ni on ni srpski narod „ne mogu imati nikakvo poverenje u njihovu zaštitu i bezbednost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari