Poslanica Dveri u Solunu: Za Srbiju bi bilo dobro da postane deo BRIKS-a 1Foto: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Poslanica u Skupštini Srbije, potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković izjavila je u Solunu da bi za Srbiju „bilo dobro da postane deo BRIKS-a“ – asocijacije Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

„Za Srbiju bi bilo dobro da u budućnosti postane deo ovog neformalnog bloka zemalja koji sada nema status ni regionalne, a ni međunarodne organizacije, ali će to biti moguće tek kada Srbija povrati suverenost nad svojom ekonomijom, privredom, energetikom i finansijsko-monetarnim sistemom“, izjavila je ona na 19. Međunarodnoj konferenciji „ICABE 2023“ na Aristototelovom univerzitetu u Solunu.

Milenković Kerković je održala uvodno predavanje o fenomenu privrednog rasta zemalja neformalnog „bloka“  BRIKS kjem se na nedavnom samitu u Johanesburgu pridružilo još šest država, a 30 je zainteresovano za to.

Poslanica je u predavanju govorila o pravnim aspektima i makroekonomskim pokazateljima te grupe najbrže rastućih zemalja sveta koje su, kak je rekla: „koristeći netradicionalne metode kontratrgovinske politike“, uspele da smanje svoje međunarodno zaduženje, da značajno podignu nivo stranih investicija bez subvencija stranim kompanijama, da podignu nivo tehnološkog razvoja i zaposlenost, da smanje spoljnotrgovinski deficit, prošire svoja tržišta i povećaju izvoz.

Zemlje BRIKS-a su u poslednjih 20 godina duplirale svoj udeo u globalnom SDI (stranim direktnim investicijama) i strane investicije u tim zemljama čine 22 odsto ukupnih investicionih tokova sveta, navela je ona.

Taj neformalni blok lidera, dodala je, postao je izazov postojećem globalnom ekonomsko-finansijskom poretku, ostvario viziju „multipolarnosti“, a osnivanjem investicione Nove razvojne banke, „uzdrmao gotovo sedam decenija dugu dominaciju Grupe Svetske banke i dolara kao svetske valute“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari