Poslanici čitav dan o Ponošu i Saši Jankoviću 1Foto: Beta/Miloš Miškov

U raspravi o amandmanima na Predlog zakona o Zaštitniku gradjana narodni poslanici ponovo su se bavili kritikama opozicije koja je bojkotovala prethodne izbore, a danas se uz uobičajeni predmet rasprave Dragana Đilasa, ponovo u centru kritika našao bivši načelnik generalštaba Zdravko Ponoš i nekadašnji zaštitnik gradjana Saša Janković.

O predloženom amandmanu u dosadašnjoj raspravi govorila je poslanica SPS-a Snežana Paunović koja je saopštila da ta stranka smatra kako ombudsman ipak treba da bude diplomirani pravnik.

Ministarka Marija Obradpović objasnila je da je amandman odbijen jer „prema venecijanskim principima treba podstaknuti širok spektar kandidata“.

Odbijajući amandman SPS-a minstarka je izrazila nadu da će izbori u aprilu ućutkati sve one koji su negativno ocenjivali sastav ovog parlamenta i da će uvesti u parlament neke od opozicionih stranaka, jer je to „jedino mesto gde možete da pokažete da je vaš predlog bolji“.

Predsednik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ Aleksandar Martinović govorio je o istorijatu institucije ombudsmana, uz osvrt na rad nekadašnjeg ombudsmana.

Rekao je da je Saša Janković bio pravnik, ali je imao odbojnost prema Skupštini, na sednice odbora je slao zamenika, a u izveštajima se bavio time šta je Aleksandar Vučić rekao na nekoj konferenciji za novinare.

Martinović je dodao da želi da vrati temu o kojoj se juče govorilo u parlamentu, a to je nekadašnji načelnik generalštaba Zdravko Ponoš.

„Imali smo čoveka koji u životu nije postrojio vod, a kamo li četu i samo zahvaljujući činjenici da ga je protežirao bivši predsednik republike Boris Tadić, pri tome je dobijao po nekoliko činova u jednoj godini, on o vojsci nije imao pojma. Uništio je našu vojsku, skoro su bili patrljci, sve dok 2012. ministar nije postao Aleksandar Vučić. Mislim da je to bio najgori načelnik generalštaba u novijoj istoriji vojske“, ponovio je Martinović reči koje je juče izgovorio njegov kolega Uglješa Mrdić.

Posebno je istakao da je o Ponošu na taj način prvi govorio nekadašnji član Narodne stranke Nikola Jovanović.

O Saši Jankoviću kojeg je ponovo nazvao „Sale Prangija“ najviše je govorio poslanik SNS-a Marko Atlagić koji se vratio na slučaj samoubistva u Jankovićevom stanu, kao i na sve kritike koje je Janković izrekao o Vučiću, pa do optužbi da je Janković „pretio Vučiću likvidacijom“.

Poslanik je ponovio niz poznatih optužbi na račun lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i istakao da je Đilas „mrzitelj Srbije, mrzitelj SNS-a i predsednika“ i da „ne priznaje Kosovo u sastavu Srbije“, uz ocenu da mu „Đilasov lik ne izgleda kao da je normalan“.

O Djilasu je nastavio i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, ponavljajući da je „Đilas siledžija koji je tukao ženu i tasta“, a „gospodin zaštitnik gradjana ne daje izveštaj šta je radio, a prima platu iz budžeta“.

Aktuelnog ombudsmana Palma je optužio da ne štiti porodicu Vučić.

Palmin koalicioni partner, poslanik SPS-a Djordje Milićević, pohvalio je sadašnjeg ombudsmana koji podnosi izveštaje Skupštini, pa se vratio na kritiku nekadašnjeg ombudsmana Saše Jankovića rekavši da je bio „nesavestan i neodgovoran“.

Poslanik SNS-a Uglješa Mrdić zahvalio je kolegi Martinoviću „za sve što je rekao o Jankoviću i Ponošu i što je citirao Nikolu Jovanovića da je Ponoš uništavao vojsku“.

Mrdić je rekao da će se o Đilasu, Jeremiću, Ponošu i Saši Jankoviću snimati filmovi i serije, o tome kako zaštitinik nije štitio gradjane, kako se govorilo o „aferi pištolj“, kako je Ponoš uništio Vojsku, a kako je Jeremić bio „korumpirani diplomata“.

Mrdić je parafrazirao svoj govor od juče u kojem je za lidere opozicije rekao da su bili najgori na svim funkcijama na kojima su bili, te upozorio da bi, ukoliko se oni vrate na vlast „Srbija postala kolonija“.

Poslanik je rekao da je glavni mentor svih njih „tajkun Dragan Đilas“ koji je bio „najgori gradonačelnik“.

„Svi oni ne misle dobro građanima Srbije“, istakao je Mrdić.

Na dnevnom redu sednice danas su amandmani na Zakon o zaštitniku građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.