doček ispred skupštineFoto: Shutterstock/Mitzo

Novi saziv Skupštine Srbije, čije se konstituisanje očekuje početkom februara, imaće najmanje 14 poslaničkih klubova. Najveći poslanički klub imaće Srpska napredna stranka i on će brojiti, ukoliko se nešto ne promeni, čak 118 poslanika, što je za devet više nego u prethodnom sazivu.

Po prvi put u parlament, sa tri poslanika, ušla je stranka Zdrava Srbija, Milana Stamatovića i to na listi Srpske napredne stranke.

Dva poslanika imaće i bivši ministar Nenad Popović, koliko i Vulinov Pokret socijalista. Svi oni su bili deo liste SNS, ali bez mogućnosti da samostalno formiraju poslaničke klubove.

Očekuje se, međutim, da PUPS, koji je, takođe, izašao na listi SNS formira svoj poslanički klub sa šest poslanika, a isti broj poslanika imali su i prošle godine. I Socijaldemokratska stranka, Rasima Ljajića zasigurno će formirati svoj klub sa pet poslanika, iako su u prošlom sazivu imali sedam.

U prošlom sazivu samo je poslanički klub Socijalističke partije Srbije brojao 23 poslanika, a sada je koalicija SPS-JS osvojila 18 mandata, To, praktično znači da će poslanički klub socijalista brojati 13 poslanika, dok će Palma sa pet poslanika, ipak, moći da formira poslanički klub.

„MI – glas iz naroda“ Branimira Nestorovića, sa 13 poslanika, imaće svoju poslaničku grupu, ukoliko ne dođe do nekog cepanja, a isto će brojati i poslanički klub koalicije Nada. U prošlom sazivu Novi DSS i POKS delovali su kao jedan pslanički klub, ali sa jednim poslanikom više.

Još nije odlučeno da li će koalicija Srbija protiv nasilja u novom skupštinskom sazivu imati jedinstven poslanički klub, ili će, radi efikasnijeg rada, biti podeljena na više poslaničkih grupa.

Tek ukoliko se odluče za više poslaničkih klubova, koji nose sa sobom i duže vreme za diskusiju i druge pogodnosti u radu, Srbija protv nasilja mogla bi da ima šest poslaničkih grupa.

Poslanički klub Stranke slobode i pravde biće najbrojniji, sa 19 poslanika, od čega 16 – SSP i tri poslanika Pokreta slobodnih građana.

Narodni pokret Miroslava Aleksića na čijoj kvoti je izašao i Ekološki ustanak i Novo lice Srbije Miloša Parandilovića imaće takođe 19 poslanika. Iako još nije odlučeno, Parandilovićeva dva poslanika mogla bi funkcionisati u okviru Aleksićevog poslaničkog kluba, dok bi Ekološki ustanak sa pet poslanika fomirao sopstveni poslanički klub.

Pokret Srce Zdravka Ponoša imaće 9 poslaničkih mandata i mogućnost da formira poslaničku grupu, dok će 10 poslanika imati Zeleno levi front Radomira Lazovića, što je za pet poslanika više nego u prethodnom sazivu. Demokratska stranka u novom skupštinskom sazivu imaće osam poslanika, dva manje nego u prehodnoj skupštini, od čega četiri sa kvote DS i isto toliko sa kvote Zelenovićeve stranke Zajedno. Zelenović u novom sazivu neće imati poslanike.

Poslanički klub sa šest poslamika, imaće tradicionalno i Savez vojvođanskih Mađara, dok će ostale manjinske stranke ukoliko žele da formiraju svoje klubove morati da se udružuju.

S obzirom na to da konstitutivna sednica tek sledi, još nije dogovoreno, ili bar javno obznanjeno ko će biti šefovi poslaničkih klubova.

Imena predsednika klubova uglavnom se saopštavaju na samoj konstitutivnoj sednici, pa nema razloga, da se veruje da će i ovoga puta biti drugačije.

Bilo kako bilo u novom sazivu parlamenta sedeće i neki novi poslanici, poput Zdravka Ponoša, Dragana Đilasa, koji je najavio da će biti poslanik, ali i mlađanog unuka Slobodana Miloševića – Marka. Među poslanicima biće i nekoliko bivših sportista, poput košarkaških reprezentativaca Željka Rebrače i Dejana Tomaševića, obojica sa liste SNS, zatim operske dive Jadranka Jovanović, Ljubica Vraneš, proslavljeni violinista Jovanu Kolundžiji, kao i glumac Lepomir Ivković.

U četrnaestom sazivu Skupštine Srbije biće najviše pravnika – 49, ekonomista – 40, 19 politikologa, 14 lekara i 12 penzionera. Broj žena u novom skupštinskom sazivu biće za tri manji nego u prethodnom i brojaće 91, što je 34,4 odsto, od ukupnog broja poslanika.

Vladimir Orlić, aktuleni predsednik Skupštine Srbije najavio je da će konstitutivnu sednicu zakazati pre isteka roka, što praktično znači već početkom februara, a njome će kao najstariji poslanik predsedavati matematičar Stojan Radenović, koji je tri meseca stariji od Nade Macure, bivše portparolke Hitne pomoći, za koju se verovalo da će predsedavati. Radenoviću će kao najmlađi poslanik pomagati u radu Marko Milošević.

Na samoj sednici poslanici će položiti zakletvu i izabrati predsednika i potpredsednike prlamenta, generalnog sekretara i predstavnike radnih tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari