Poslanik PUPS-a spavao u Skupštini: Koliko nas košta i ko je osim njega tokom prethodnih godina uhvaćen u dremanju? 1Foto: Printscreen/Youtube/@ParlamentSrbija

Poslanici Skupštine Srbije u sredu su započeli prvu sednicu redovnog prolećnog zasedanja, a već u petak kamere su zabeležile prvo dremanje poslanika.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je bilo više sporazuma, kamera je zabeležila poslanika PUPS-a Borisava Kovačevića kako spava dok je reč imala potpredsednica parlamenta Elvira Kovač.

Najpre je gledao po sali, potom i u nešto što se nalazilo na stolu ispred njega, da bi malo pre petog minuta obraćanja poslanice Kovač, zaspao.

Potom je, kada se probudio, uzeo flašicu za vodu da ispira zube.

Koliko građane Srbije košta Kovačević?

Kovačević je rođen 09. aprila 1943. godine. Po zanimanju je diplomirani filolog, u penziji, a do sada je četiri puta bio narodni poslanik.

Prvi put je izabran za poslanika u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u skupštinu ušao i naredna tri saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2012. godine do danas.

Tokom 12. saziva u plenumu se obraćao 12 puta, jednom je učestovao u traženju obaveštenja i objašnjenja, i nijednom u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije.

Na redovnim zasedanjima u Skupštini je proveo 535 sati, i učestvovao u glasanju o 347 akta, od čega je 337 puta glasao “Za”.

U aktuelnom, 13. sazivu izabran je za poslanika kao 246 na listi Ivice Dačića, a mandat mu je potvrđen 26.10.2022. godine.

Deo je poslaničke grupe PUPS – solidarnost i pravda, ali i član je Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i zamenik člana Odbora za spoljne poslove i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prema statistici koju vodi Otvoreni parlament, održao je 39 govora u Skupštini Srbije.

Kako pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije, Kovačević u aktuelnom sazivu kao poslanik ima platu od 145.000 dinara, kao i penziju od 100.000 dinara.

Penzioner je od 1.6.1991. godine.

Na njegovo ime vodi se i trosoban stan od 78 metara kvadratnih, a za koji je navedeno da je stečen kao „otkupljen društveni stan“.

Poseduje i automobil marke opel „Crossland X“, koji je kupljen i 2017. je godište.

Poslanik PUPS-a spavao u Skupštini: Koliko nas košta i ko je osim njega tokom prethodnih godina uhvaćen u dremanju? 2
Foto: Printscreen/Agencija za sprečavanje korupcije

„Plata legne u svakom slučaju“

„Svaki put kad zahrče neko od nas je lakši za soma dinara“, samo je jedan od komentara na objavi na društvenoj mreži Reddit.

Više korisnika prokomentarisalo je da ovakvi postupci poslanika koštaju građane Srbije.

„Uopšte ga ne krivim. Ukoliko nije neka tuča u toku sednice ili nešto slično, ne znam ni kako ostaju budni nakon oblinog ručka u skupštinskom restoranu na naš račun“, navodi korisnik.

Neki su se zapitali i šta li je mogao da sanja, kao i da je verovatno „najpametniji poslanik“ uzimajući u obzir saziv skupštine.

„Poslanička plata samo 82 hiljade, fiksni deo. Treba i dnevnice da se zarade“, piše još jedan korisnik.

Pojedinci su istakli i da Kovačević „savršeno predstavlja svoje biračko telo“, aludirajući na činjenicu da je poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

„Pa i razumem ga, bio budan ili spavao, isto mu dođe. Plata legne u svakom slučaju. Ne postoji bolji posao u Srbiji od narodnog poslanika, ta funkcija je izgubila smisao, kao i parlament uopšte“, pišu korisnici Reddita.

Naravno, bilo je i onih daleko šaljivijih komentara.

„Ma ne! On je samo jako iznenađen onim što čuje, pa je zatvorio oči i razmišlja. Ne može da veruje u sve to“, stoji u komentarima.

Poslanik PUPS-a spava čvrstim snom na sednici NSRS
by u/gosa_iz_banata in serbia

Ko je još dremnuo na klupama u Skupštini Srbije?

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić, poznat po omalovažavanju političkih neistomišljenika za skupštinskom govornicom, takođe je pre nekoliko godina uhvaćen kako drema.

Snimak na kom se vidi kako pomenuti poslanik spava tokom rasprave o predloženom budžetu za 2018. godinu, snimila je tadašnja poslanica Pokreta Dosta je bilo Tatjana Macura.

Gledaoci nisu mogli da vide ovaj detalj u direktnom prenosu sednice koja je održana 7. decembra 2017. godine, ali je isti nasmejao mnoge korisnike Tvitera.

„Atlagić spava“, prokomentarisala je Macura u objavi, ilustrujući pomenuti snimak „smajlijem“ koji prikazuje dubok san, a na kom se vidi kako Atlagić žmuri oslonjen na obe ruke.

Nekadašnja potpredsednica Skupštine Srbije i funkcionerka Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta takođe se našla na listi „spavača“ u ovoj instituciji.

Ona je tokom izlaganja ekspozea mandatarke Ane Brnabić vidno zaspala, a društvene mreže su to jedva dočekale.

„Možda spava sa očima izvan svakog zla“, bio je jedan od komentara koji je kružio zajedno sa fotografijom uspavane Radete.

Poslanik PUPS-a spavao u Skupštini: Koliko nas košta i ko je osim njega tokom prethodnih godina uhvaćen u dremanju? 3
Foto: Printscreen/Twitter (Arhiva)

I da ne bude da su samo poslanici povremeno dremali, na listi bi mogao i da se nađe predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdržao je ukupno 25 sati u skupštinskoj sali, za vreme dvodnevne sednice o Kosovu i Metohiji u septembru prošle godine, a da nije napravio nijednu pauzu.

Iako su ga hvalili  da jedini u skupštinskoj sali nijednom nije napravio pauzu, dok su ostali poslanici izlazili do toaleta, na ručak, kamere su zabeležile trenutak, u kojem, vidno iscrpljen, Vučić najpre drži glavu na stolu, a potom je i podiže, vidno izmoren.

@bagaljivko_ Zemljak za koje je ovaj? 🤣😎🤣 #vucic #spava #skupstinasrbije ♬ original sound – bagaljivko_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari