Potez diktatorske vlasti 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

U momentima kada je demokratija zakazala, i kada se demokratičnošću može nazvati moje pravo da šetam i demonstriram na ulicama…

… ali ne i da me ostali čuju i znaju šta radim, odluka predsednice Narodne skupštine Maje Gojković da ne dozvoli ulazak studenata u Skupštinu je, nažalost, opšte prihvaćena, komentariše za Danas Jelena Anasonović, studentkinja i učesnica „Protesta protiv diktature“.

Podsetimo, demonstranti, koje su poslanici Zoran Živković i Marinika Tepić pozvali u Skupštini, nisu dobili „zeleno svetlo“ predsednice parlamenta da sa galerije prate tok sednice. Dok Zoran Živković najavljuje da će isti zahtev slati svakog dana, u Srpskoj naprednoj stranci njegov poziv studentima, koji već treću nedelju demonstriraju na ulicama, ocenjuju kao pokušaj narušavanja ugleda Skupštine. Vladimir Orlić iz SNS pitao je javno: „Koja im je tačno ideja, šta ti ljudi planiraju da rade u Narodnoj skupštini. Da li planiraju možda neki juriš, svojevrsnu poteru za narodnim poslanicima?“. NJegov stav deli i socijalista Đorđe Milićević, koji poziv studentima tumači kao „jasan cilj da se naruši ugled i dostojanstvo Narodne skupštine.

Sagovornica Danasa, Jelena Anasonović, takve stavove vladajuće većine u parlamentu ocenjuje pogrešnim.

– Pogrešno je jer nas zastrašuju makedonskim scenarijom, pogrešno je jer nam aminuju šetnju sve dok ne pravimo nerede, koje sami priželjkuju, ne bi li imali legitimitet da pošalju policiju na nas. I strašno je jer se glas mladih više ne posmatra kao glas budućnosti ove zemlje, već se u startu račva na glas mlade opozicije i mlade pozicije. A mi svi nismo ni opozicija, ni pozicija, iako među nama ima puno onih koji su za tu istu opoziciju glasali, jer bolje nemamo, i nemamo pravo da se bunimo ako sami nismo spremni da ponudimo alternative ili pritisak celog društva na donosioce odluka u ovoj državi, smatra Jelena Anasonović, učesnica „Protesta protiv diktature“. Ona, stoga, osuđuje odluku Maje Gojković.

– I dozvoljavam sebi da je nazovem potezom dela diktatorske vlasti koja se od drugačijeg bori zabranom da se javno govori, zaključuje sagovornica našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari