Povećanje cenzusa za koalicije sprečilo bi da neke grupacije predstavljaju birače koje zapravo - nemaju: Nikola Jovanović o podizanju izbornog praga 1Nikola Jovanović Foto: CLS

Osim što podržavam podizanje cenzusa za ulazak u parlament, smatram da bi i cenzus za koalicije, političke entitete koje zajednički nastupaju i izlaze na birališta, trebalo da bude viši, mišljenja je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu.

On je, komentarišući izjavu Borka Stefanovića, potpredsednika Stranke slobode i pravde,da se zalaže za vraćanje izbornog praga na pet odsto, kao i za takozvano stepenovanje cenzusa za koalicije, pa bi predloženim rešenjem izborni prag za koalicije bio bi viši nego za partije koje nastupaju samostalno i povećavao bi se za svaku sledeću koalicionu članicu, rekao da misli da je predlog Borka Stefanovića razuman.

– Ako hoćemo da imamo ozbiljan višepartijski život, treba da idemo ka ukrupnjavanju političke scene. Time bi se sprečilo i da vlast na jedan ili drugi način “gura” neke svoje satelite iznad censusa. Dodao bih i meru da cenzus za koalicije bude viši, jer bi se time takođe otežalo da neke grupacije ni krive ni dužne dodju u situaciju da predstavljaju birače – koje nemaju – kaže za Danas Nikola Jovanović.

Naravno, dodaje on, sve ovo ima smisla ukoliko se obezbede mehanizmi i kultura unutarstranačke demokratije, jer ukoliko se smanji manevarski prostor malim ili virtuelnim strankama, utoliko vertikalna prohodnoh u većim mora biti lakša.

Podsetimo, kada je pre dve godine, uoči izbora 2020. godine, kada je gotovo cela opozicija bojkotovala taj proces, smanjen cenzus sa pet na tri odsto, predsednik Srbije Alekasandar Vučić rekao je da smanjenje izbornog cenzusa smeta samo onima koji neće da učestvuju na izborima, pa se plaše većeg odziva.

Vučić je rekao i da je smanjenje cenzusa rizično jedino za Srpsku naprednu stranku koja će imati manje poslanika u Skupštini.

„Suština je da neki ljudi neće na izbore jer znaju da ih narod ne voli i da bi ‘car bio go’“, rekao je Vučić.

Dodajmo da je smanjenje cenzusa usledilo tokom neuspelog dijaloga opozicije i vlasti o poboljšanju izbornih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari