Požega: Prvi sporazum opozicije u Srbiji o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 1Požega/Foto: N. Kovačević

Inicijativa za Požegu i Demokratska stranka izaći će sa jednom izbornom listom na predstojeće lokalne izbore u tom gradu, o čemu su sporazum potpisali predstavnici tih požeških opozicionih stranaka.

Time je, kako ističu potpisnici, Požega postala prva opština u Srbiji u kojoj je ozvaničen dogovor opozicije o zajedničkom izbornom nastupu.

Potpisnici su poručili da su „požeške opozicione organizacije još jednom pokazale ozbiljnost i čitavoj političkoj sceni u Srbiji i da je“, kako ističu, „neophodan minimum jedinstva, kako bi se smenila sadašnja, kriminalna vlast“.

Tu koaliciju, kako objašnjavaju, „čine akteri koji dokazano podržavaju principe demokratije i uključivanja građana u donošenje odluka, rad u javnom interesu, transparentnost i dobru praksu rada lokalne samouprave, poštovanje ljudskih prava, borbu protiv korupcije i lokalne i republičke vlasti SNS i SPS koja počiva upravo na urušavanju pomenutih vrednosti“.

„U osnovi našeg zajedničkog delovanja je iskrena želja da svoju lokalnu zajednicu učinimo boljim mestom za život. Naše stanovište je da promene počinju sa lokalnog nivoa, odnosno da su lokalni izbori osnov za buduće promene“, objasnio je Bogdan Radovanović, koji je potpisao sporazum u ime Inicijative za Požegu.

Požega: Prvi sporazum opozicije u Srbiji o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2
Bogdan Radovanović/ Foto: N. Kovačević

„Imamo iskustvo 5. oktobra, koji“, dodaje, „nije započeo tada, već četiri godine ranije, kada je opozicija tadašnje, a i sadašnje vlasti, pobedila u više od 40 opština i gradova, a jedan od njih je bila i Požega“.

„Neoradikalsko-socijalistička vlast, obnovljena u crveno-crnoj koaliciji, može i mora se načeti na lokalnom nivou i to je put do krupnih promena i na republičkom nivou“, ocenio je Radovanović i poručio da je „iz tih razloga  dogovorena predizborna koalicija u Požegi“.

Mišo Marković, predsednik požeškog odbora DS i potpisnik sporazuma, naveo je da se „nada da je to put ka oslobođenju od naprednjačke vlasti“.

„To je i nastavak borbe za društvo u kome će“, naveo je Marković, „pravda, istina, transparentnost političkog delovanja, empatija i razumevanje biti utkani u osnovu tog novog društva“.

Požega: Prvi sporazum opozicije u Srbiji o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 3
Mišo Marković/Foto: Nenad Kovačević

„Naša koalicija, dodao je, „ostavlja otvorena vrata svim onim političkim akterima, udruženjima, organizacijama, kao i pojedincima koji su se istakli u svom delovanju za javni interes“.

„To delovanje je nesporno podrazumevalo kritiku svega lošeg što trenutna vladajuća garnitura čini, punih osam godina“, ocenio je predsednik požeških demokrata.

Požeški bunt  

Građani Požege su prvi u Srbiji ustali protiv aktuelne vlasti. Predvođeni udruženjem „Inicijativa za Požegu, ali i opozicionim odbornicima lokalnoj skupštini, na protestima, od februara 2018. godine, ukazivali su na korupciju i bahatost opštinskih čelnika. Nakon toga, u maju 2019. godine, uhapšen je kompletan vrh požeške vlasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari