Predizborni teatar lako može da preraste u neplanirani oružani sukob 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Trenutna situacija na Jarinju i Brnjaku iznad svega je direktna posledica interesa koji se tiču predizbornih kampanja Kurtija i Vučića, a nimalo interesa običnih ljudi. I to je svakim danom sve očiglednije, uprkos tome što u početnoj osnovi ovog spora leži nerešeno pitanje upotrebe tablica na osnovu sporazuma iz 2016. godine, kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke, komentarišući napetu situaciju na administrativnim prelazima na Jarinju i Brnjaku poslednjih desetak dana.

Prema njegovim rečima Kurti je hteo da iskoristi neodgovornost i lenjost Vučićevih pregovarača, koji su to pitanje ostavili po strani i time dali priliku Prištini da pred albanskim biračima Kosovo izgleda još malo “nezavisnije”.

“Vučić je tek na akciju Kurtija, kasno reagovao kontraakcijom tražeći implementaciju Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština. A inače, u pravu je kada tvrdi da je to pitanje politički „starije“ i važnije od automobilskih tablica, iako takvo institucionalno rešenje iz njegovog Briselskog sporazuma nije nikakva garancija opstanka srpskog naroda ni na Severu Kosova. Ali da se vratimo suštini ove situacije, a to je upotrebna vrednost ovog spora i ljudi na prelazima u svhu uspeha Kurtija na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Vučića na parlamentarnim i predsedničkim u Srbiji”, napominje sagovornik Danasa .

On ističe da za populiste sve ima upotrebnu vrednost i ništa se ne „baca“, sve se samelje u neprepoznatljivu političku smesu i servira zbunjenim građanima kao patriotizam, koji onda pod medijskom hipnozom za to glasaju.

I zato, kako kaže, tamo sada s jedne i druge strane Brnjaka i Jarinja na gomili imamo i nesretne građane koji se smrzavaju noću i čijim strahovima se manipuliše, ali I zloupotrebljenu ROSU i zloupotrebljenu Vojsku Srbije, kao i KFOR i internacionalizaciju ovog spora.

“Ne daj bože da neko slučajno opali iz puške, jer bi to moglo dovesti do nesagledivih posledica, budući da sa obe strane imamo potpuno nezrele lidere. Ono što je predviđeno kao predizborni teatar, svakog trenutka može da preraste u neplanirani oružani sukob, baš kao i sve neodgovorne kvazipatriotske predstave”, objašnjava Tadić.

Na pitanje šta bi on preduzeo da je na Vučićevom mestu, bivši predsednik Srbije, kaže da ne bi dopustio da pitanje tablica ostane nerešeno ako nas to kao državu dovodi u nepovoljnu poziciju i ostavlja drugoj strani prostor za akciju, koju je upravo preko (specijalne jedinice, prim.nov) Rosu izveo Kurti.

“Drugo, ne bih nikada upotrebio na ovako neodgovoran i teatralan način vojsku zbog spora oko automobilskih tablica, a posebno ne bih plašio naš narod novim pogromom s tim u vezi. To je sramno i kukavički”, ističe sagovornik Danasa.

Podseća da kada se kao ministar odbrane suočavao sa stvarnim pogromom 2004. godine, koji je bio posledica ratne politike Miloševića i tadašnje Vučićeve SRS, organizovao je razgovor van očiju javnosti sa komandantom južnog krila NATO-a, admiralom (Gregori) Džonsonom u našoj bazi u Raški, uz prisustvo tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krge.

“Tražio sam hitnu intervenciju NATO-a, upozorivši ga jasno da ću u suprotnom morati da napravim humanitarni most pomoću vojske, da bismo izvlačili stanovništvo uprkos Kumanovskom sporazumu. Odmah nakon tog razgovora admiral Džonson je naredio upotrebu KFOR-a u Čaglavici i pogrom je odmah zaustavljen. Nisam zveckao oružjem, niti podizao helikoptere i avione. Dakle, ja bih za razliku od Vučića vodio razgovore sa donosiocima odluka, a ne sa raznim ambasadorima i posrednicima u političkom teatru, koji ne donosi rezultat, već samo iscrpljuje i dovodi u ogroman bezbednosni rizik jednu i drugu stranu. A jedino doprinosi sebičnim populističkim interesima Vučića i Kurtija u osvit izbora”, objašnjava Tadić.

Na pitanje kako, ipak, gleda na optužbe aktuelne vlasti da je za sadašnju situaciju zapravo kriva bivša vlast koja je parafirala te, po Srbe loše sporazume, sagovornik Danasa kaže da su takve lažne optužbe od početka Vučićeve vlasti praktično jedina njegova  kosovska politika.

“ Takvu politiku je ponudio našoj javnosti i takve laži su organski deo ovakvih kvazipatriotskih predstava”, zaključuje Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, i bivši predsednik Srbije u dva mandata, u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari