Ursula fon der Lajen: Dosta posla je pred nama 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Potrebno nam je više integracija u regionu i zbog toga je od vitalnog značaja da svih šest partnera na Zapadnom Balkanu čine jedan dobar tim, da razviju zajedničko regionalno tržište. To je od ključnog značaja za uspeh ekonomskog i investicionog plana, kao i za napredak na putu pristupanja Evropskoj uniji – puručila je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, koja je u okviru svoje zapadnobalkanske turneje boravila u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Čelnica EK je u Donjem Međurovu kod Niša, gde je prisustvovala obeležavanju početka radova na modernizaciju pruge Niš – Brestovac, poručila i da paraf na ugovor o izgradnji Autoputa mira koji treba da poveže Niš i Prištinu predstavlja simbol snažne saradnje i projekata povezivanja, kroz koje se zajednički gradi evropska budućnost. Ona je istakla da je bolja budućnost Srbije u EU.

– Naravno, dosta posla je pred nama. Imamo prioritete, moramo da prevaziđemo pandemiju i moramo da podstaknemo ekonomski oporavak. Evropska unija je uložila znatne sume novca, kako bi se na hitan način borila protiv pandemije. Na Zapadnom Balkanu mobilisali smo 3,3 milijarde evra za podršku regionu. Srbija je dobila 23 miliona evra trenutne pomoći, medicinske zalihe i plan za širi paket za ekonomski oporavak – kazala je Fon der Lajen.

Ona je dodala da borba protiv pandemije predstavlja jedan deo, ali da on nije dovoljan, te da su potrebne strateške investicije, koje će da obezbede trajan oporavak. Fon der Lajen je istakla da većina mladih u Srbiji zaslužuje zeleniju, prosperitetnu i digitalnu budućnost, te da se na tome zajednički radi.

Prema rečima evropske zvaničnice, napravljen je plan za dostupnih 500 miliona evra. Fon der Lajen je najavila da, s obzirom da projekti dobro napreduju, mogu da ulože još 600 miliona evra za ovu godinu, što, kako je navela, pokazuje da je plan uspešan i da je to zajednički uspeh.

– Predsedniče, dragi Aleksandre, dozvolite mi da istaknem da sam ja snažan zagovornik da Srbija bude u Evropskoj uniji. U tom kontekstu, zaista podržavam i pozdravljam to što Srbija stavlja snažan akcenat na reforme. Pohvaljujem vas za korake koje ste preduzeli – rekla je Fon der Lajen.

Ona se osvrnula i na trenutnu krizu na Kosovu, koja je usledila nakon odluke Prištine o tablicama, rekavši da je duboko uverena da je moguće da dođe do eskalacije. Otprilike u slično vreme, dok se Fon Der Lajen obraćala, Miroslav Lajčak je na Tviteru objavio da je u Briselu postignut sporazum o deblokadi prelaza između Severa Kosova i Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče su simbolično, pritiskom na taster, označili početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Ukupna vrednost modernizacije te deonice, koja je deo buduće brze pruge Beograd-Niš-Preševo, iznosi 59,9 miliona evra, a 85 odsto se finansira iz bespovratnih sredstava obezbeđenih iz fonda IPA 2015, a 15 odsto budžeta Srbije . Planirani rok za završetak radova na deonici je jun 2023. godine.

Vučić je kazao da je EU za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica na Koridoru 10 izdvojila skoro milijardu evra, na čemu im je “veoma zahvalan”, jer Srbija ne bi imala novac da uradi sve što jeste ili što planira.

Predsednica Evropske komisije je naglasila da je potrebno više integracija u regionu, i zato je od vitalnog značaja da svih šest partnera na Zapadnom Balkanu čine dobar tim i razviju zajedničko regionalno tržište.

Pre događaja posvećenog modernizaciji pruge, potpisan je ugovor izme|u Javnog preduze}a Koridori Srbije“ i Konzorcijuma [trabag o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Mero{ina – Mero{ina 1, u prisustvu Vučića i Fon Der Lajen. Ovaj put trebalo bi da bude izgrađen do luke Drač u Albaniji.

Vučić je poručio da Niš postaje centar, središte svih balkanskih koridora, balkanskih raskrsnica zahvaljujući EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari