Predsednica Mađarske: Predstoji nam težak period pun izazova i na to moramo da se pripremimo 1foto EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT

Predsednica Mađarske Katalin Novak izjavila je danas u Beograduposle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su razgovarali o poteškoćama koje predstoje regionu i celom svetu i istakla podršku evrointegracijama Srbije.

Ona je ukazala da energetska kriza ima posledice i po Srbiju i Mađarsku i Evropu i šire.

Kako je rekla, prema proceni Mađarske, rat u Ukrajini se neće brzo završiti, ali je istakla da je ona za mir i za nalaženje mirnog rešenja.

„Vidimo kakve posledice ima rat u pogledu ljudskih života, ne samo na ljude u Ukrajini, već i na naše građane. Predstoji nam težak period pun izazova i na to moramo da se pripremimo“, poručila je Novak i dodala da Mađarska zato naglašava značaj mira, i da treba da se pronađe način da se sedne, razgovara o miru i postigne sporazum o miru.

Ukazala je da se rat u Ukrajini često naziva najvećim ratom u Evropi posle Drugog svetskog rata.

„Dobro se sećamo rata koji se pre 20 godina završio na vašem području i zato ne želimo da ponovo dođe do tako dugotrajnog rata na teritoriji Evrope“, naglasila je Novak u obraćanju.

Ona je rekla da „preti novi talas migracija“ i zahvalila Srbiji na svemu što čini da se smanji pritisak migracija na Mađarsku.

Novak je rekla da Evropa treba da obrati pažnju na migracije u pogledu bezbednosti.

Ona je dodala da je Mađarska podržala da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU i ocenila da je to „i mogućnost i opasnost“.

Ocenila je da bi to moglo da ubrza proces pristupanja zemalja Zapadnog Balakana EU, pre svega Srbije.

„Evropskoj uniji je potrebna Srbija, zato ćemo mi uvek podržavati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana EU“, rekla je Novak.

Ona je rekla da će formirati forum predsednika naklonjenih porodicama u smislu populacione politike i kao prvog pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ocenila je i da dve zemlje imaju mnogo intenzivnije ekonomske odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari