Predsednici Srbije, Bugarske i Mađarske objavili deklaraciju za odbranu porodičnih vrednosti 1foto: EPA/EFFE/ANDREJ CUKIC; BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV; EPA-EFE/VASSIL DONEV

Predsednici Srbije, Bugarske i Mađarske objavili su zajedničku deklaraciju za odbranu porodičnih vrednosti kojom su, kako su naveli, „digli glas za značaj porodice u današnjem svetu“.

„Uvereni smo da su porodice temelj našeg društva, izvor naših vrednosti i snaga naših nacija“, naveli su u novogodišnjoj deklaraciji Aleksandar Vučić, Rumen Radev i Katalin Novak.

U deklaraciji objavljenoj prvog dana nove godine na veb stranici predsedništva Mađarske, troje predsednika okupljenih u Mrežu predsednika naklonjenih porodici navode da „porodica pruža podršku, vođstvo i ljubav i oblikuje karakter i identitet“.

„Porodica je i najbolja sredina za odgajanje dece, koja određuju puteve naših naroda i oblikuje budućnost naše planete. Jake porodice garantuju kulturu odgovornosti koja doprinosi održivosti i smanjuje pretnje klimatskih promena“, dodaje se u tekstu koji su preneli i bugarski mediji.

Potpisnici deklaracije izrazili su uverenje da „porodice zaslužuju zaštitu, pomoć i priznanje od strane država i društava“ naglasivši da snažno podržavaju „politike koje promovišu dobrobit porodica i jačaju porodičnu koheziju, pružaju podsticajno okruženje za zasnivanje porodice, omogućavaju ženama da se ostvare i kao majke i kao profesionalci, podržavaju one kojima je to potrebno i obezbeđuju sigurnu budućnost za decu“.

Uz novogodišnje čestitke i ocenu da je „početak svake godine pravi trenutak da se uči iz prošlosti i planira budućnost, da se obnove optimizam i nada“, predsednici Bugarske, Mađarske i Srbije ; pozvali su građane svojih zemalja da „i u Novoj godini nastave da neguju porodicu kao najvažniju instituciju“ u društvu.

Objavljivanje zajedničke deklaracije inicirala je mađarska predsednica Katlin Novak, kao rezime razgovora vođenih tokom Demografskog samita u Budimpešti u septembru 2023, preneli su bugarski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari