Predsednik Letonije: Nezavisnost Kosova nepovratna 1Foto: Petar Paunović

Predsednik Letonije Egils Levits je rekao danas u Prištini da Letonija smatra da je „nezavisnost Kosova nepovratna“ i da zvanična Riga promoviše njegove interese u EU.

Levits je ponudio podršku za članstvo Kosova u Savetu Evrope i uključivanje u program „Partnerstvo za mir“, kao prvi korak ka članstvu u NATO, saopšteno je iz vlade Kosova.

Istakao je nastavak podrške obuci i studijama kosovskih državnih službenika na Pravnom fakultetu u Rigi i najavio finansiranje kurseva studija i obuke u Letoniji za dva viša oficira Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

U saopštenju je navedeno da je na sastanku sa premijerom Aljbinom Kurtijem bilo reči i o bezbednosnoj situaciji u Evropi i regionu, nakon invazije i agresije Rusije na Ukrajinu.

Kurti je rekao da je neophodno „što pre i u potpunosti“ integrisati Zapadni Balkan u EU i NATO, „da bi se održao dugoročni mir i stabilnost“.

Zahvalio je predsedniku Letonije što je njegova država priznala nezavisnost Kosova kao i na podršci članstvu u međunarodnim organizacijama.

Rekao je da je kao rezultat dobre saradnje nedavno potpisan sporazum o zajedničkoj obuci i operacijama KBS-a sa vojskom Letonije.

Predsednik Letonije se danas sreo i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom a posetio je pripadnike Kfor-a iz Letonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari