Najvažniji zadatak politike koju će Vlada Srbije da sprovodi u 2009. jeste očuvanje radnih mesta građana i razvoj privrede na zdravim osnovama, poručio je Boris Tadić, predsednik Srbije i lider Demokratske stranke, na sednici Glavnog odbora DS-a održanoj juče u Subotici.

– Svako preduzeće koje dobro radi i koje je perspektivno zaslužuje podršku, ali ono koje loše radi i zahteva stalne subvencije ne može tu podršku da očekuje. Društvo ne može više da plaća subvencije preduzećima koja nemaju nikakvu perspektivu, kao što se ne sme dozvoliti da se dalje plaćaju enormne nadoknade predsednicima upravnih odbora javnih preduzeća, kao ni izlišna radna mesta u državnim službama ili u državnoj administraciji tamo gde nema stvarnog posla. Takva radna mesta ugrožavaju realna radna mesta. Tu mora da se uvede red – i u plate, i u plaćanja, i u to koja su radna mesta realna, a koja nisu. To je zadatak ove vlade – naglasio je Boris Tadić.

Kao glavne ciljeve politike koja treba da se suprotstavi posledicama globalne ekonomske krize po Srbiju, Tadić je naveo stabilizaciju ekonomije, pojeftinjenje i racionalizaciju države, preusmeravanja ljudi „iz mesta koja nisu realna na realna mesta“, privlačenje novih investicija, ali i više rada i zalaganja u ministarstvima i svim drugim nivoima vlasti.

– Ovu godinu ćete raditi s duplo većim kapacitetom. Ako kažete ne možemo da izdržimo, moraćete. A ako ne možete, doći će neko drugi ko će to moći – direktno se obratio Tadić članovima GO, od kojih je većina na javnim funkcijama.

Predsednik je pohvalio predloženi budžet za 2009, ocenjujući da je to prvi i najvažniji korak u realizaciji ekonomske politike Srbije u narednoj godini, kao i da je usklađen „s realnim političkim okolnostima“.

Tadić je istakao da Srbija ni po koju cenu ne odustaje od namere da postane članica EU i da će se učiniti sve što je moguće za liberalizaciju viznog režima sa Unijom. On je državnu politiku prema Kosovu ocenio kao realnu i jedino moguću.

 

 

Protiv novih uslova iz Brisela

Boris Tadić je kazao i da Srbija očekuje od EU da ne koči procese integracije zemalja zapadnog Balkana, bez obzira na ekonomsku krizu koja je zahvatila njene članice. „Srbija ne može da prihvati bilo kakva nova uslovljavanja. Sve postojeće uslove preuzeli smo na sebe, i saradnju s Hagom i refome zakonodavstva, razvoj infrastrukture i podizanje standarda građana i ljudskih prava i dobrosusedske odnose i razvoj koridora i infrastrukture. Ne možemo i nećemo prihvatiti bilo kakva nova uslovljavanja“, rekao je Tadić, naglašavajući da je Srbija danas faktor stabilnosti u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari