Predsednik Vučić sa suprugom Tamarom stigao u Kinu (FOTO) 1Prinskrin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom stigao je u zvaničnu posetu Kini, gde će prisustvovati međunarodnom ekonomsko-političkom skupu „Pojas i put“.

Po dolasku, predsednik Vučić uključio se uživo u program TV Pink i dao izjavu za srpske medije.

Vučić je naveo da će potpisani sporazumi, pre svega ugovor o slobodnoj trgovini, stupiti na snagu u maju i junu sledeće godine.

Kako je naveo, to znači da ne bi bilo nikakvih carina na poljoprivredne proizivode iz Srbije, naveo je primer maline, i tek će da raste to tržište, dodao je.

Naveo je i da će pod ugovor o slobodnoj trgovini potpasti i drugi, industrijskih i farmaceutski proizvodi, a da će se carinske stope za vina proizvedena u Srbiji, postepeno smanjivati.

Predsednik Vučić sa suprugom Tamarom stigao u Kinu (FOTO) 2
Printskrin RTS

Najvažnija politička suština je uvek šta ste uradili za svoje građane, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja srpskih novinara, šta je politička suština potpisanih sporazuma.

Ovo je velika stvar i neće proći jednostavno jer mnogi ne žele da vide da Srbija ovako unapređuje odnose sa Kinom, dodao je, rekavši da je saradnja uvećana 185 puta, i da razmena prevazilazi šest milijardi dolara.

To je vizionarski pogled u budućnost i prevazilazi samo lepu vestu koju pustite i više ne razmišljate, naveo je Vučić.

Što se tiče političkih odnosa sa Kinom, oni su izuzetni, zahvaljujući predsedniku Siju, koji je održao obećanje, i zahvaljujući tome postoji železara u Smederevu, danas je to najveći izvoznik iz Srbije, kao i kompanija Ziđing, dva najveća izvoznika iz Srbije su kineske kompanije, istakao je Vučić.

To je ono što daje snagu Srbiji, da ne pričamo o podršci celovitosti Srbije, koja se ne dovodi u pitanje, kao i naša podrška teritorijalnom integritetu Kine, dodao je Vučić.

Srbija je nezavisna zemlja i bez obzira na pritiske nije se odricala svog prijateljstva sa Kinom, naveo je Vučić.

Napomenuo je i da je za 35 odsto povećana razmena između Kine i Rusije, dodajući da to kaže jer mi ne vidimo često kako se razvija situacija u pojedinim delovima sveta. I dalje je Evropa najbolje mesto za život, ali progres i budućnost se u velikoj meri pomera prema Aziji, ukazao je Vučić uz napomenu da se sada vodi velika borba pet sila koje se bore oko Afrike.

Svet se polako širi, zaključio je Vučić.

Predsednik Vučić sa suprugom Tamarom stigao u Kinu (FOTO) 3
Printskrin RTS

Vučić u Kini predvodi srpsku delegaciju koji čine brojni ministri u Vladi Srbije – ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar finansija Siniša Mali, ministar trgovine Tomislav Momirović, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar informacionih tehnologija Mihailo Jovanović i direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari