Predstavnik Bundestaga Tomas Haker za Danas: Berlinski proces je važan korak i treba ga nastaviti 1foto: Aleksandar Roknić/Danas

Berlinski proces je važan korak u saradnji zemalja Zapadnog Balkana, uzajamno priznanje diploma i sve što danas bude dogovoreno doprineće slobodnom i lakšem kretanju ljudi. Važan je korak i treba ga nastaviti, kaže za Danas izvestilac za Zapadni Balkan u spoljnopolitičkom odboru Bundestaga Tomas Haker.

Haker kaže da je u Beograd došao kao predstavnik Budenstaga jer se zalaže za to da i na parlamentarnom nivou dođe do jačanja saradnje Berlinskog procesa.

– Želimo da razgovore koji se vode između Vlada dopunimo razgovorima koji se vode između parlamenata Zapadnog Balkana, navodi naš sagovornik.

Upitan može li Berlinski proces ubrzati ulazaka zemalja Zapadnog Balkana u EU kaže da to jeste cilj, ali i da žele da urede međukorake kako bi građani i građanke Zapadnog Balkana odmah osetili koristi koje im donosi proces evrointegracija.

– Nemačka vlada je pre svega kroz posete Analene Berbok, ministarke spoljnih poslova i Olafa Šolca, mog kancelara, veoma rano, samo nekoliko meseca nakon formiranja svojim dala signal koliko su joj važne zemlje regiona Zapadnog Balkana, poručuje Haker.

Opširniji intervju sa Tomasom Hakerom objavićemo narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari