Premijer Srbije se pita "šta bi bilo sa nama da nije bilo neprobojnog bedema na Košarama", 25 godina od kapitulacije i povlačenja srpskih snaga sa Kosova 1foto: M.M./ATAImages

Bitka na Košarama, zajedno sa bitkom na Paštriku, osujetili su plan za NATO kopnenu invaziju na Srbiju, a za to su zaslužni vojnici, borci i njihove starešine u našoj vojsci, izjavio je danas premijer Srbije Miloš Vučević na komemorativnoj akademije povodom 25 godina od bitke na Košarama.

Šta bi sa nama bilo da nije bilo tog neprobojnog bedema na Košarama, njih 109, naša krv i budućnost? Oni su naša deca i sinovi, braća, molitvenici, kao da su iz naših kuća otišli da brane Srbiju i danas na nebeskoj straži gledaju šta i kako radimo za Srbiju, rekao je Vučević.

Vučević je podsetio da su se mladi regruti našli u epicentru sukoba, kada je tokom NATO agresije bilo pokušaja da se bitkom na Košarama izvrši kopnena invazija na Metohiju, preseče linija od Prizrena do Đakovice i ovlada teritorijom.

Branioci Košara su novi Obilići i stupili su u odred nebeske Lazareve Srbije, kazao je premijer, aludirajući na junake Kosovske bitke 1389. godine.

Sećanje na tu ratnu godinu mora ostati upisano u moralni i duhovni sistem vrednosti današnjih i budućih generacija, poručio je Vučević, navodeći da je nekome Srbija sredstvo i oruđe koje mogu da iskoriste, a nekomo san i vera.

Slobodna Srbija slaviće najzaslužnije za njenu slobodu. Prošlo je vreme kada je sramnim odlukama političkih elita bio zaboravljan podvig junaka sa Košara, ali mi ćemo graditi sećanje na najbolje od nas, kazao je premijer.

Srbin i vojnik su skoro pa sinonimi i sada, kada se država suočava sa brojnim izazovima, primer junaka sa Košara nam je putokaz, kazao je Vučević.

Dodao je da se nekada granice menjaju raznim odlukama, ali postoje večne granice, pisane krvlju i kostima naših junaka.

Neka nam je večna i slobodna majka Srbija, poručio je Vučević.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u rejonu graničnog prelaza Rasa Košare, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije.

Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života.

Teroristističke snage OVK, potpomognute regularnom albanskom vojskom i NATO avijacijom, napale su pripadnike Vojske Jugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanja komunikacije između jedinica u Đakovici i Prizrenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari