Previranja u Nišu uoči protestne subote 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/EV

Pozivam hrabrog, najhrabrijeg našeg Baš- Čelika, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na “dvoboj čekićima”: on mene da udari gvozdenim koliko puta hoće, a ja njega gumenim. Pošto je moj gumeni čekić daleko bezopasniji od gvozdenog- da ja počnem prvi, satirična je poruka slikara, karikaturiste i performera Slavoljuba Blagojevića pred ekološki protest zakazan za sledeću subotu u Nišu.

Blagojević je poznat široj javnosti po slanju zarđalih kašika u vrednosti trećine njegove penzije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čime ga je podsetio na njegovu ratnohuškačku prošlost iz 90.tih, a nakon što mu je prethodno vratio paket sa vitaminima koji su dobijali penzioneri, smatrajući ga uvredljivim.

Vučić je vraćanje paketa prokomentarisao rečima da bi “taj gospodin” trebalo da vrati i 30 odstro penzije, koje su “za toliko veće nego u vreme kada je na vlasti bio onaj u čijem se mediju (Danasu, prim.aut.) on oglašava”.

Njegovo medijsko oglašavanje samo je jedno u kakofoniji objava vezanih za predstojeći ekološki protest u Nišu protiv donošenja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu koji će, kako navode njihovi kritičari, omogućiti uništenje životne sredine i raseljavanje stanovništva.

Nije malo onih koji spekulišu da bi na niški protest mogao da dođe i Vučić, koji je jednom prigodom najavio da će sledeće subote “šetati Srbijom” i obići bar pet punktova na kojima građani blokiraju saobraćaj, kako bi ih “snimao mobilnim telefonom”, a drugom zgodom kazao da bi upravo u to vreme mogao da poseti Niš.

– Verujem da ću, da li 4. i 5. ili 11. i 12. decembra, na dva ili tri dana biti u Nišu, pa ćemo tamo imati skup svih visokih vojnih starešina. Moramo da radimo na dokumentima, pa ćemo analizirati i na vrlo transparentan način pokazati koliko Srbija ulaže u vojsku- kazao je predsednik Srbije i SNS-a krajem prošlog meseca.

Danijel Dašić, programski menadžer Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ocenjuje za naš list da je ekološki protest prošlog vikenda “uspeo da probudi i Srbiju koja nije direktno pogođena otvaranjem rudnika Rio Tinta”. Reagovanje vlasti na proteste otreznilo je mnoge, pa i brojne građane Niša, kaže.

– Zahvaljujući “čekić demokratiji”, mnogi su uspeli da saznaju da nije malo ljudi koji su spremni i da okrvave glave zarad interesa Srbije. Taj čekić je zakucao ekser u odluku sve većeg broja njih da ne smeju da odustanu od borbe za sebe i svoje živote. Očekujem da sledeće subote Niš i cela Srbija budu “pristojni” na način na koji to razume predsednik Srbije, odnosno da idu po pešačkom prelazu i nose gumene čekiće i drvene motke, kaže Dašić.

Najava ekološkog protesta u Nišu za sada se širi isključivo preko društvenih mreža, organizator nigde nije potpisan, a niška Policijska uprava ne odgovara na pitanja Danasa o tome da li je iko prijavio skup. Za sada je izvesno da će okupljanja početi u 14 časova, kao i u ostalim mestima u Srbiji.

Informacije o lokacijama na kojima će se organizovati blokade su konfuzne. Na društvenim mrežama je preksinoć obnarodovano da će protest početi ispred Skupštine grada, u Ulici Nikole Pašića, ali dobar deo građana nije odustao od prethodno najavljene, pa “precrtane” lokacije- kružnog toka ispred Delta planeta na Bulevaru Nemanjića. U blizini obe lokacije su pešački prelazi bez semafora, te se pretpostavlja da će građani blokirati saobraćaj neprestanim prelaskom preko njih.

Mada Niš prošlog vikenda nije bio među gradovima Srbije u kojima su organizovani ekološki protesti, izvesno je da sada među njegovim građanima raste “groznica subotnjeg dana”.

Pristalice i protivnici ekološke bune mačuju se već poznatim argumentima “protiv” ili “za” Vučićevu vlast, ali broj poziva na mrežama da se u subotu ne izostane je izuzetno veliki. Među njima se nađe i pokoji glas razuma: “Ako stvarno hoćemo promene bitno je da svi izađemo na izbore u aprilu, a ne da ih oni koji danas protestvuju prespavaju”.