Prištinska opozicija i analitičari: Neprihvatljiv politički nivo briselskih razgovora o dinaru 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Predstavnici opozicionih stranaka i politički analitičari na Kosovu saglasni su u tome da se, na političkom nivou, ne treba odazvati pozivu na sastanak o korišćenju dinara na severu Kosova, na pregovorima pod pokroviteljstvom EU, koji su zakazani za 27. februar.

Evropska unija (EU) je pozvala na ovaj sastanak predstavnike kosovske i srpske strane, sa ciljem, kako su saopštili zvaničnici u Briselu, da se pronađe rešenje za Uredbu Centralne banke Kosova (CBK) za gotovinsko poslovanje, jer je prema mišljenju EU uredba o prestanku platnog prometa sa Srbijom, za koju nisu obavljene konsultacije, negativno uticala je na srpsku zajednicu na Kosovu.

Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiju je kazao da ako će nivo diskusije biti tehnički, onda bi na sastanku trebalo da učestvuju predstavnici CBK.

„Ako se tamo razgovara na političkom nivou i u okviru dijaloga, neprimereno je da idemo i predstavnici naših institucija ne treba da idu. Ako se razgovara na tehničkom i stručnom nivou, banka sa bankom, odnosno institucija Kosova, nezavisne i suverene države, sa drugom institucijom Srbije o pitanju koje se tiče građana dve zemlje, onda je to savršeno u redu“, izjavio je Baraliu za Koha.net.

Profesor političkih nauka Basri Muja je ocenio da Kosovo ne bi trebalo da dozvoli da se „njegova unutrašnja pitanja rešavaju u pregovorima sa Srbijom“.

„Mislim da Kosovo ne treba da se pojavljuje na ovom sastanku sa višim predstavnicima koji su zaduženi za dijalog. Ovde mislim pre svega na zamenika premijera (Besnika) Bisljimija, jer Kosovo ne treba da dozvoli da svako unutrašnje pitanje postane tema za Brisel“, naglasio je Muja.

U Vladi Kosova su i danas potvrdili da nema promene stava, i da na ovom sastanku u Briselu neće učestvovati glavni pregovarač niti članovi pregovaračkog tima.

Kako je saopšteno, naknadno će biti objavljeno ko će predstavljati Kosovo na tom sastanku.

Iz Centralne banke Kosova nije odgovoreno na pitanje Koha.net hoće li guverner Ahmet Ismailji biti među učesnicima sastanka.

I poslanici opozicionih partija kategorički su izjavili da kosovske vlasti ne treba da se odazovu pozivu Brisela, da na političkom nivou učestvuju na sastanku 27. februara.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selminaj je izjavio da Vlada ne bi trebalo da dozvoli da se o unutrašnjim pitanjima Kosova razgovara u Briselu.

„Apsolutno nema potrebe da idu i razgovaraju o ovom pitanju. Pitanje upotrebe valuta je u potpunosti unutrašnje pitanje Republike Kosovo, a ovo pitanje je takođe određeno ustavnim mandatom naših ustavnih institucija. Problem je što ova ili ona Vlada, način na koji donose odluke, gde nas šalju nekad u Brisel, a nekad u Savet bezbednosti, problem je u njima. O tome se ovako ne razgovara, to nije pristup koji treba slediti u procesu dijaloga sa Srbijom“, rekao je Selmanaj.

I poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj je ocenila da razgovori sa Srbijom o dinaru štete suverenitetu i integritetu Kosova.

„Ovo šteti Kosovu i kosovskom subjektivitetu u međunarodnoj areni. I sad vidite, umesto da vode dijalog za konačan sporazum koji poštuje suverenitet, integritet i poštuje Ustav Republike Kosovo, oni su dijalog o pitanju dinara okrenuli isto kao i scenario ove Vlade za registarske tablice“, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari