Privedena i puštena trojica Srba zbog postavljanja bilborda „Dobro došli u ZSO“ 1

Кosovska policija je privela danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije i navedeno da su pripadnici КPS skinuli bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu iz koje su pušteni posle davanja izjave.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je pita o „kakvom se krivičnom delu radi“, s obzirom da je „formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Priština preuzela Briselskim sporazumom koji je potpisala još 2013. godine“.

„Po kom osnovu Priština hapsi ljude koji se samo zalažu sa poštovanje Briselskog sporazuma i koji se zalažu za formiranje ZSO, na koju srpski narod na Kosovu i Metohiji čeka punih 3.077 dana, a čije je formiranje ratifikovala i skupština takozvanog Kosova? Da li današnje postupanje Kosovske policije znači da je ZSO postala zabranjena reč na Kosovu i Metohiji? I hoće li Priština hapsiti i čelnike EU koji su takođe stavili svoj potpis na Briselski sporazum i garantovali formiranje ZSO“, navodi se u saopštenju.

Odlukom Ustavnog suda Kosova, podsetimo, ZSO, dogovorena Brisleskim sporazomumom, neustavna je kategorija.

Bilbord je postavljen tokom protesta Srba zbog primene recipročnih mera na prelazima Brnjak i Jarinje i obaveze da se automobili koji imaju srpske registarske tablice po Kosovu kreću samo sa privremenim tablicama.

 

Protesti još traju, saobraćaj je praktično zaustavljen iako je, prema jučeršnjem saopđtenju Kosovske policije, u prvih 24 sata primene reciprociteta izdato bezmalo 1.500 privremenih tablica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari