Kakve god bile individualne pozicije pojedinih država Evropske unije, ne verujem da se priznanje Kosova od strane Srbije može postaviti kao formalni uslov za pristupanje EU, imajući u vidu da postoje članice koje svoj negativan stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti gotovo izvesno neće promeniti – rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić prilikom jučerašnje zvanične posete Luksemburgu, gde je razgovarao s kolegom Žanom Aselbornom.


Istovremeno, kako je istakao odgovarajući na pitanja novinara, Srbija se “u ovom trenutku nalazi prilično daleko od odlučivanja o članstvu, te je zaista bespredmetno trošiti vreme na rasprave“ o priznanju Kosova kao eventualnom uslovu za ulazak u EU.

U razgovoru s ministrom spoljnih poslova Luksemburga, Jeremić je poručio da će Srbija ostati na evropskom putu, bez obzira na odlaganje odluke o kandidaturi. “Srbija je učinila sve što je bilo u njenoj moći da dobije status kandidata i spremna je da nastavi sa naporima… Ne usuđujem se da prognoziram ishod, ali naša politika se neće promeniti”, rekao je Jeremić.

Aselborn je pohvalio napore vlade u Beogradu u sprovođenju unutrašnjih reformi, kao i njenu punu saradnju s Haškim tribunalom. “Dužnost nam je da u februaru damo pozitivan signal”, istakao je Aselborn i najavio da će Luksemburg, kao i do sada, podržavati Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari