Proevropska opozicija imaće pet poslaničkih klubova u parlamentu: "Delovaćemo sinhronizovano" 1Foto: Bojan Cvejić/ Danas

Proevropska opozicija u novom sazivu Skupštine Srbije imaće pet poslaničkih klubova, i to pre svega zbog funkcionalnosti, racionalnosti, ali i bolje vidljivosti. Imaće i pet puta više vremena za raspravu. Klubove će imati SSP, Narodna stranka, Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, dok će petu poslaničku grupaciju činiti Ekološki ustanak i stranka Zajedno za Srbiju.

Sagovonici Danasa navode da će proevropska opozicija sarađivati međusobno po svim pitanjima koja su u interesu građana Srbije, ali i sa svim opozicionim strankama koje se izjasne da neće pomagati Aleksandru Vučiću. Navode i da će u republičkom parlamentu delovati kao opozicija vladajućem režimu.

Iako još nije konstituisana skupština i dodeljeni poslanički mandati, već sada se zna da će šef poslaničke grupe Narodne stranke, koja će imati dvanaest poslanika biti Miroslav Aleksić, dok će njegov zamenik najverovatnije biti Bora Novaković.

“Ukoliko bi Ujedinjeni za pobedu Srbije formirali samo jedan poslanički klub, od 38 poslanika, imali bismo znatno manje vremena za raspravu, neko sa tri poslanička kluba. Naime za svaku raspravu po tačkama dnevnog reda svaki šef poslaničke grupe ima 20 minuta za diskusiju, plus vreme za poslanički klub, koje je srazmermo broju poslanika. Ukoliko bi Ujedinjeni imali jedan klub i jednog šefa pslaničkog kluba imali bi samo 20 minuta skupštinskog vremena, a sa tri kluba čak 60 minuta. Osim toga postojanje više klubova racionalno je i sa praktičnog stanovišta, boljeg funkcionisanja, većeg broja prostorija, ali i broja zaposlenih po klubovima“ , objašnjava za Danas Miroslav Aleksić i dodaje da će Narodna stranka biti opozicija u parlamentu Srbije.

Aleksić očekuje da to što će opozicija imati više poslaničkih klubova ne znači da neće biti saradnje.

“Delovaćemo sinhronizovano kao ozbiljna opozicija vadajućem režimu. Očekujem da sve stranke Ujedinjenih nastave da budu oštra opozicija vlasti i naravno Narodna stranka će nastaviti saradnju sa svima koji neće na bilo koji način sarađivati sa vlašću, a tu podrazumevamo i koaliciju Moramo. Odnosno sarađivaćemo sa celokupnom opozicijom koja se jasno izjasni da neće pomagati Vučiću”, kaže Aleksić.

Prema njegovim rečima skupštinska govornica će otvoriti jedan novi prostor za opoziciju. Tu će, kaže opozicija moći da progovori o korupciji, uništavanju institucija, gaženju zakona.

“Posle konstituisanja novog skupštinskog saziva više ništa neće biti isto. Vlast će imati dosta slabiju većinu i biće na velikim iskušenjima. Ukoliko, opoziija bude odgovorna i posvećna, uskoro možemo da očekujeo nove parlamementarne izbore”, napominje Aleksić..

Na pitanje da li će proevropska opozicija imati i svog neformalnog šefa, oličenog u Mariniki Tepić, Aleksić kaže da nije za to čuo i da pretpostavlja da će Tepićeva biti predsednik poslaničkog kluba SSP-a.

A njegov stranački kolega Stefan Jovanović podseća da u parlamentu ne postoji pozicija šefa opozicije, ni formalno, ni neformalno.

“Takva (samo)proklamovanja ne bih da komentarišem”, kaže Jovanović, dok Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke kaže za Danas da će njena stranka u Parlamentu sarađivati sa svim strankama koje su iskrena opozicija kriminalnom režimu Aleksandra Vučića.

“Na vaše pitanje vezano za nekakvog neformalnog šefa opozicije mogu samo sa kažem da opozicija u parlamentu treba da sarađuje na temama od javnog interesa, a to podrazumeva koordinaciju, a ne “šefovanje” bilo koga od nas”, kaže Rakićeva.

Napominje da će demokrate imati deset poslanika, ali da na stranačkim organima još nije dogovoreno ko će biti šef poslaničkog kluba.

“Pretpostavljam da će to biti predsednik naše stranke Zoran Lutovac. To što će DS, SSP i NS imati svoje poslaničke klubove u Narodnoj skupštini, nije nešto što je odlučeno juče, već je to unapred dogovoreno koalicionim sporazumom koji smo potpisali pre izbora. Dva su razloga zašto imamo odvojene poslaničke klubove. Prvi razlog je taj što na ovaj način stranke dobijaju više vremena na raspolaganju za skupštinsku debatu. Drugi razlog je što stranke koje su činile Koaliciju „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ pripadaju različitim ideološkim grupacijama, pa se i naši stranački programi razlikuju, te je verovatno da ćemo u Skupštini različito debatovati i različito glasati po nekim pitanjima” , objašnjava zamenica predsednika DS.

Prema njenim rečima buduće delovanje Demokratske stranke u Parlamentu imaće dva jasna pravca: neće biti apsolutno nikakve saradnje, ili koalicije sa SNS-om i njihovim satelitima i DS nikada neće učiniti nešto što bi olakšalo poziciju Aleksandru Vučiću

„Mi ćemo u Parlamentu iskreno zastupati porevropski put Srbije, čak ćemo se još snažnije zalagati za to da Srbija što pre postane članica Evropske unije. To je naša misija, to je politički program zbog koga je Demokratska stranka i osnovana pre 32 godine.  Poslanici Demokratske stranke će u Parlamentu zastupati interese građana Srbije, beskompromisno ćemo kritikovati sve loše zakone i odluke koji će se naći na dnevnom redu, predlagaćemo dobre zakone i nuditi rešenja za nagomilane probleme. Skupštinska govornica je odlično mesto da se postave i pitanja dokle se stiglo u rešavanju mnogobrojnih afera u koje su umešani najviši funkcioneri iz redova SNS-a”, zaključuje sagovornica Danasa.

U Stranci slobode i pravde koja će imati ukupno 16 poslaničkih mesta, kažu da se još ne zna ko će biti šef poslaničkog kluba i da će o tome odlučiti nakon konstituisanja skupštine.

“Imaćemo svoj poslanički klub. Klubovi su sa partnerima dogovoreni ranije, jer omogućavaju više vremena za raspravu i programsko profilisanje. SSP će nastupati kao opoziciona stranka, kao što i jesmo”, ističe za Danas Borko Stefanović, potpredsednik SSP , koji potvrđuje da će u narednom periodu biti ponovo poslanik,ali ovog puta SSP.

U ovoj stranci očekuju da će novi parlament biti drugačiji od prethodnih i da će građani najzad moći da saznaju istinu koju nisu mogli da čuju sa režimskih medija i RTS-a. Navode da će zastupati svakog čoveka i slušati glas naroda.

“Naša politička platforma će biti predstavljena u Skupštini i javnost će biti potpuno upoznata sa svim detaljima zakona koje ćemo predlagati poput zakona o specijalnom tužiocu za visoku korpuciju javnih funkcionera, zakona o poreklu imovine, zakona o radu, zakona o Alimentacionom fondu, zakona roditelj-negovatelj, zakona o obaveznom srednjem obrazovanju… Zakona koji će ljudima suštinski poboljšati život, omogućiti pravosuđu da zaista postane nezavisno, specijalnom tužiocu da se zaista bori protiv korupcije, ima svoju policiju i dekriminalizuje sistem, a Srbiji da zaista ide putem evrointegracija”, objašnjavaju u SSP.

Iako je odavno najavljeno da će koalicija Moramo formirati dva poslanička kluba i da će jedan činiti Pokret Ne davimo Beograd, a drugi Ekološki ustanak i Zajedno za Srbiju, u ovoj koaliciji kažu da će o poslaničkim klubovima i šefovima tih klubova tek odlučivati.

“Reorganizacijom u dve grupacije organizacija, umesto dosadašnjih tri postaje moguće i formiranje dva poslanička kluba što će obezbediti da imamo više vremena i instrumenata da i u institucijama sistema branimo interese građana” , kaže Biljana Đorđević , funkcionerka Ne davimo Beograd.

Na pitanje da li će koalicija Moramo sarađivati sa drugim opozicionim strankama u parlamentu, ona odgovara da se to podrazumeva i da će sarađivati sa svim opozicionim poslaničkim klubovima oko pitanja povodom kojih ta saradnja može da bude u interesu građana. To ne znači da će skupštinska proevropska opozicija birati nekog ko će koordinisati opozicione aktivnosti.

“Poslanicima koalicije Moramo, posebno poslanicima iz redova pokreta Ne davimo Beograd, niko ne može da šefuje, a posebno ne ukoliko dolazi iz sasvim druge političke organizacije”, zaključuje Đorđevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari