Proevropska opozicija: Zaustaviti rad na ustavnim promenama 1Narodna skupština Republike Srbije Foto: Bojan Cvejić

Proevropska opozicija – Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Zajedno za Srbiju, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Pokret za PREOKRET i Pokret slobodnih građana smatraju nedopustivim najave Ane Brnabić i Ivice Dačića o početku rada na ustavnim promenama od strane aktuelnog saziva Narodne Skupštne konstituisanog na osnovu nelegetimnih izbora, rečeno je u saopštenju Proevropske opozicije.

– Parlament bez predstavnika opozicije, koji ne oslikava realnu političku volju građana Srbije, nema kapacitet da odlučuje o najvažnijim državnim pitanjima poput ustavnih promena. Taj kapacitet još manje imaju predstavnici izvršne vlasti predvođeni Anom Brnabić koja je i 2018. bila na čelu Vlade koja je amandmane na Ustav u delu pravosuđa uredila na način koji predstavlja izlaženje iz svojih ustavnih ovlašćenja, a krajnji rezultat takvih amandmana značio bi narušavanje ustavnog principa podele vlasti, ističe se u saopštenju.

Proevropska opozicija zahteva od vlasti da odustanu od kalkulantskih pokušaja uvođenja autokratije u ustavni okvir Srbije zloupotrebljavajući neprisustvo opozcije u Skupštini, za šta inače upravo vlast snosi odgovornost.

Smatramo da je proces promena najvišeg pravnog akta moguće sprovesti samo u demokratskom postupku, uz učešće svih relevantnih predstavnika građana, što je sa trenutnom vlašću i trenutnim sastavom Skupštine apsolutno nemoguće, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari