Goran Ješić: Promocija zločinaca i ultra desnih ideja svakodnevna su pojava u Srbiji 1Foto: EPA/ENRIC MARTI

Aleksandar Vučić nalazi se u središtu i glavni je generator promocije zločinstva i zločinaca, mišljenja je Goran Ješić, funkcioner Demokratske stranke, iako, naznačimo, ne prisustvuje proslavama na kojima se takve njegove namere sprovode u delo, poput obeležavanja dana Republike Srpske, čije obeležavanje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata označio protivzakonitim. Sličnog je […]

Aleksandar Vučić nalazi se u središtu i glavni je generator promocije zločinstva i zločinaca, mišljenja je Goran Ješić, funkcioner Demokratske stranke, iako, naznačimo, ne prisustvuje proslavama na kojima se takve njegove namere sprovode u delo, poput obeležavanja dana Republike Srpske, čije obeležavanje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata označio protivzakonitim.

Sličnog je mišljenja i Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji za naš list, ipak, ističe da, kako kaže, želi da veruje “da je predsednik Srbije odustao od prisustva na ovoj paradi nacionalističkog divljanja jer nije hteo da svojim prisustvom da podršku svesnom podizanju tenzija u BiH”.

On napominje da će retorika i nastup na tom događaju dovesti sasvim sigurno do zaoštravanja odnosa ne samo u BiH nego i u regionu.

Bosansko-hercegovački entitet, Republika Srpska, proslavila je u nedelju, 30. godišnjicu svog osnivanja – iako je to zabranio Ustavni sud u Bosni i Hercegovini.

Goran Ješić: Promocija zločinaca i ultra desnih ideja svakodnevna su pojava u Srbiji 2
izvor: N1

Ustavni sud BiH je dva puta (2015. i 2019.) proglasio neustavnim i protivnim međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan protokolu uz evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Uz nacionalističke pesme, zastrašivanje i vređanje Bošnjaka veličanjem ratnih zločinaca, taj dan je zvanično obeležen i porukom vojne parade koja je glasila da je Republika Srpska deo „srpskog sveta”, nove Velike Srbije.

Goran Ješić opominje da su kao i uvek generator ratnog narativa tabloidni beogradski mediji, a promovisanje ratnih zločinaca, kriminalaca i ultra desnih ideja su svakodnevna pojava.

Goran Ješić: Promocija zločinaca i ultra desnih ideja svakodnevna su pojava u Srbiji 3
Foto: N1

To naravno, dodaje on, uz često prećutnu, a vrlo često i javnu podršku državnih funkcionera Srbije, ima uticaj na pre svega mladu generaciju, stasalu u večnoj tranziciji i jedinom budućnošću da ceo život pletu kablobe u Srbiji ili emigriraju i budu vozači i konobari u zemljama EU.

U takvim okolnostima, smatra Ješić, svako ko malo bolje živi od njih, malo je drugačiji, protivnik je i neprijatelj.

– Vučić naravno se nalazi u središtu svega toga a to što se nije pojavio na proslavi govori samo o tome da ipak još uvek vodi računa o reakcija EU i USA politike. Ništa više – zaključuje Goran Ješić.

Goran Ješić: Promocija zločinaca i ultra desnih ideja svakodnevna su pojava u Srbiji 4
 (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Podsetimo, na svečanoj bini u Banjaluci bio je prisutan i osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević koji je stajao odmah iza lidera SNSD Milorada Dodika.

Ministarstvo odbrane Srbije je 28. decembra odlikovalo Pandurevića zbog, kako je navedeno, doprinosa u „odbrani od NATO agresije“ na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Tokom defilea ulicama Banjaluke pripadnici SAJ-a MUP RS-a prekjuče su u glas izgovarali: „Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, Nemanjića, za slavu Obilića“…

Prema mišljenju Bojana Kostreša, ne smeju se zaboraviti strašni događaji iz devedesetih godina čije rane još nisu zalečene a mnogi zločinci iz tog vremena još nisu privedeni pravdi.

Goran Ješić: Promocija zločinaca i ultra desnih ideja svakodnevna su pojava u Srbiji 5
Bojan Kostres
foto Medijacentar

– Nadam se da u regionu ima dovoljno snage i pameti da se ne krene istim putem. To bi bilo ravno katastrofi. Takođe verujem da ljudi u RS vide da nacionalistički egzibicionizam Milorada Dodika nije usmeren ka postizanju nihove dobrobiti i ekonomskomg napretka već isključivo očuvanju vlasti i privilegija samog Dodika i njegovog najbližeg okruženja. Vlast u Srbiji a naročito Aleksandar Vučić mora jasno i nedvosmisleno odustati od koketiranja sa idejom „srpskog sveta“ i jasno pokazati da su stabilnost i saradnja u regionu put kojim se mora ići. Jedan od prvih koraka je distanciranje od Milorada Dodika i njegove politike – zaključuje Kostreš.

Ove godine proslavi u RS, u srpskoj delegaciji bilo je prisutno višečlano rukovodstvo Srbije, na čelu s premijekom Anom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari