Troje ljudi na protestu protiv koncerta Gorana Bregovića u Albaniji 1Foto: EPA/DUMITRU DORU

Protest najavljen na društvenim mrežama protiv Gorana Bregovića je propao, javlja portal Kossev pozivajući se na Klan Kosova. Pozivu bivšeg poslanika Kujtima Gjuzija, koji je prijavio Policijskoj stanici u Korči, održavanje mirnog protesta ove nedelje protiv pevača pozvanog na Festival piva, odazvale su se samo tri osobe. Kretale su se trotoarom sa transparentom na kome je pisalo: „Gregor Bregović nije dobrodošao na Festival piva, ako se ne izvini“.

Ovaj protest je, kako je najavljeno, trebalo da se održi danas (8. avgustra) u 11 časova ispred pravoslavne crkve u Korči, a iz opštine Korča, koja je organizator ovog festilala, nema nagoveštaja da bi mogli da promene svoju odluku i otkažu koncert Gorana Bregovića.

“Pozivamo sve intelektualce, građane iz svih etničkih zemalja da budu prisutni, da zaustave srpskog pevača, antialbanskog lobistu Gorana Bregovića. Protest će biti miran i tih”, navodi jedan od organizatora protesta.

Mediji u regionu ističu da je Bregović održao koncert u Tirani 2006. i tom prilikom dobio priznanje „Ključ Tirane“ od tadašnjeg gradonačelnika albanske prestonice, a sadašnjeg premijera Edija Rame.

Zamenica gradonačelnika Korče Benilja Terova izjavila je da je pevač Goran Bregović potvrdio nastup poslednjeg dana festivala 22. augusta. Takođe je istakla da su pevači sa Kosova otkazali nastupe zbog pretnji nacionalističkih grupa, prenosi bosansko-hercegovački portal Klix.ba.

„Ne postoji politički pristup učešću pevača rođenog u Sarajevu. Čast nam je da nastupi i koliko mi znamo, a u pravu smo, nikada se nije pozicionirao ni protiv Albanaca ni protiv Kosovara“, rekla je Terova.

Komentarišući Bregovićevu pjesmu „Kalašnjikov“ koja je, kako se navodi, srpskim paravojnim formacijama poslužila kao inspiracija za činjenje zločina na Kosovu, Terova je rekla, da je nastala mnogo pre rata.

„Pesma ‘Kalašnjikov’ je verovatno bila korištena, ali je Bregović napisao mnogo prije rata, tako da Bregovića ne povlačimo sa Festivala piva“, rekla je Terova.

Najnovija akcija u talasu osuđujućih medijskih napisa na Kosovu nakon što su pojedini albanski portali javili da će Goran Bregović nastupiti na festivalu piva u Korči, jeste onlajn peticija protiv dolaska čuvenog svetskog muzičara, prenosi KoSSev.

Peticiju je juče pokrenula izvesna Aljbana R. Uljaj, ispod čijeg imena je kao geografska lokacija stavljena odrednica „Njujork“. Peticija do sada ima 1,300 potpisnika.

Sadrži iste optužbe, kao što su ih mediji u Prištini i prenosili prethodnih dana, da je Goran Bregović „inspirator masakra na Kosovu“, „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“, uz dodatak da je Bregović „probudio srpski nacionalizam“ i to rečima iz Kalašnjikova „kello“, „juriš“ i „boom, boom, boom“.

Međutim, u tekstu se sada spočitava i to što u albanskim letovalištima „odjekuju srpske pesme“.

U kosovskim medijima od utorka traje negativna kampanja protiv Gorana Bregovića, neposredno nakon što su pojedini portali u Prištini dan ranije preneli vest albanskih medija da Bregović dolazi na čuveni festival piva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari