Protestna vožnja podrške Rusiji kroz centar Beograda (FOTO) 1Foto: Vojin Radovanović,/ Danas

Oko hiljadu građana okupilo se danas na parkingu kod beogradskog Sava Centra, na skupu pred protestnu vožnju podrške Rusiji u sukobu sa Ukrajinom, u organizaciji Narodnih patrola.

Pred vožnju beogradskim ulicama vijorili su zastavama kako Srbije, tako i Rusije, Belorusije, Novorusije, likom Ratka Mladića i Vladimira Putina, kao i četničkim zastavama.

Na društvenim mrežama danima pred skup se delio plakat koji je pozivao na kontra-skup kako bi se sprečila ‘’vožnja ruskih fašista i sramoćenje Beograda i Srbije’’. Ipak, onih koji bi se protivili podršci Rusiji nije bilo.

Mnogi su svoje automobile specijalno za ovu priliku zalepili slovom Z, simbol ruske agresije u Ukrajini.

Jedan od organizatora, Damnjan Knežević iz Narodnih patrola, je potvrdio za naš list da je skup zabranjen od strane policije.

Glavna poruka Kneževića bila je da je vožnja samo nastavak podrške ruskom narodu i Rusiji, uz koje će biti do kraja u vreme kad ih ceo „BBC i CNN svet satanizuje“. Početak podrške je bio protest u Beogradu početkom marta. Najavio i dalje akcije koje će biti ‘’u skladu sa situacijom’’, a izrazio je i nadu da će rat što pre da se završi. Ipak, smatra da je na vojnu akciju Rusija bila prinuđena s obzirom na to da Zapad ‘’deluje kultorološki i medijski’’ na sve zemlje koje hoće da ‘’stavi pod svoju šapu’’, pa tako i na Rusiju, ali i na Srbiju. Ubeđen je da je ‘’sve ovo moglo drugačije’’.

Smatra i da je Aleksandar Vučić izdao nacionalne interese, te da kao reakciju na to oni sprovode ove akcije kako bi vršili pritisak i na vlast i na opoziciju.

Nakon pola sata vožnja je krenula, bez obezbeđivanja policije, a građani su se trubeći i vijoreći zastavama iz automobila, sa uključena sva četiri migavca, provozali kroz centar grada, blokirajući nakratko saobraćaj kod Predsedništva. Vožnja se završila kod ruske ambasade.

Među okupljeni su bili i novinar Mihailo Medenica, Mladen Obradović iz Obraza, Mlađan Đorđević, predsednik Oslobođenja, koji je nosio zastavu carske Rusije, kao i aktivisti ovog pokreta. Đorđević je za Danas naveo da je na skupu kako bi izrazio podršku ‘’specijalnoj ruskoj akciji i borbi protiv fašizma i nacizma koji zavladao Ukrajinom’’, ali i protivljenje ‘’izdajničkoj politici Vučića’’ i njegovoj nameri da uvede sanckije Rusiji.

‘’Ja pružam podršku svojoj državi, pa čak i predsedniku, iako za Putina nisam glasao’’, rekao je za Danas jedan od okupljenih građana, Kiril, poreklom Rus. Za Putina nije glasao zbog neslaganja sa njegovom unutrašnjom politikom i ekonomijom, ipak ne smatra da je diktator, i podržava Putinovu spoljnu politiku. Ruse koje podršku daju Ukrajini i zalažu se za mir razume, ali ih mahom smatra licemernim jer to, smatra, nisu radili tokom rata u Dombasu. Iako, kako navodi, ima onih koji su zaisti pacifisti, mahom su, smatra, to ‘’autošovinisti’’ kojima zapravo smeta Putin.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari