"Provokacija na koju se, srećom, niko nije primio": Sagovornice Danasa o poseti Vučićevog sina Kosovu na Vidovdan 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Ponašanje sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u manastir Gračanica na KiM otišao u majici s natpisom „Predaja nije opcija“, je provokativno, ali je dobro što se nije negativno odrazio na situaciju, pa ni na njega samog, osim što je zaustavljen automobil u kojem je bio, iako je reakcija kosovske policije bila nacionalistička i preterana i zaustavili su ga zato što je Vučićev sin, komentarišu sagovornice Danasa.

Danilo Vučić je u sredu 28. juna na Vidovdan na liturgiju u Građanicu otišao u majci s natpisom „Predaja nije opcija“. O tome su najpre izvestili albanski mediji, pa je njegov otac predsednik Srbije, koji se zadesio na vidovdaskom koktelu SNS, reagovao rečima da za Vučiće predaje nikada neće biti.

Par sati kasnije, televizija Dukađini je objavila da je kosovska policija navodno naterala Danila da skine majicu, što su tablodi u Srbiji odmah oštro demantovali.

Oglasio se ponovo i Vučić, sada iz otvorenog autobusa u kojem se vozio obilaznicom oko Beograda, rekavši da je policija tri puta zaustavljala i pretresala automobil u kojem je bio Danilo.

„Čestitam Aljbinu Kurtiju na hrabrosti. Nije tako hrabar kad je u mom društvu, ali dobro. Kad pošalju neke druge da se iživljavaju na tuđoj deci to je okej. Nije Danilo mali, malo je hrabriji od Aljbina Kurtija“, kazao je Vučić.

Kako je dodao, Danilo je kroz sred Prištine prošao u majici „Predaja nije opcija“ i došao do Gračanice na liturgiju, „samo Bogu da se pomoli“.

Prištinski mediji su sutradan preneli i izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, koji je nazvao je predsednika Srbije „hroničnim lažovom”.

On je demantovao Vučićeve navode da su pripadnici KP zaustavljali njegovog sina tri puta. Zaustavili smo ga samo jednom, poručio je Svećlja.

Zorica Vorgučić, urednica i novinarka RTV KiM, za Danas navodi da obeležavanje Vidovdana na Kosovu uvek izaziva veliku pažnju, kako kod Srba, tako i kod Albanaca.

– Ovoga puta je, na sreću, sve proteklo bez incidenata i hapšenja. Razlog tome je verovatno to što juče nije bilo služenja parastosa na Gazimestanu gde se po pravilu dešavaju hapšenja godinama unazad. Odluka SPC da se ne ode na Gazimestan i izvrši ovaj obred razočarao je deo srpskog stanovništva i pojedine političare koji smatraju da je Crkva ustuknula pred kosovskom vlašću, te da strahuju da bi ovo mogao da bude model za naredne godine, odnosno da kosovska policija ubuduće može da koristi upravo „bezbednosnu situaciju“ kao razlog da se parastos ne održava na mestu na kojem se odigrala Kosovska bitka 1389. godine – ukazuje ona.

Čini joj se, kako kaže, da je upravo zbog bezbednosne situacije ove godine na obeležavanju Vidovdana bilo manje ljudi, odnosno gostiju iz centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

– Desničara takođe nije bilo, a oni nažalost, umeju da svojim ponašanjem izazovu probleme koji se potom reflektuju na ovdašnje stanovništvo – kaže naša sagovornica.

Kako dodaje, ono što je kod kolega Albanaca najviše pažnje izazvalo je prisustvo Danila Vučića, sina predsednika Srbije koji je boravio u Gračanici.

– Naša, ali i druge redakcije na srpskom jeziku se nisu preterano bavile njegovim boravkom ovde, a mnogi ga nisu ni videli. Snimci albanskih medija pokazuju da je mlađi Vučić šetao Gračanicom i to zaustavljanje automobila u kojem je navodno bio, iako snimak baš i ne potvrđuje jer je snimano izdaleka i nejasno – kaže Vorgučić.

I dodaje da se na nekim fotografijama koje su ranije objavljene vidi da Danilo Vučić tokom boravka u Grčanici nosi majicu sa natpisom „predaja nije opcija“.

– To svakako jeste provokativno, posebno u ovom trenutku kada su tenzije na Kosovu na vrlo visokom nivou i kada se dešavaju incidenti, pre svega, na severu Kosova. Takvo ponašanje i sam dolazak se srećom nije negativno odrazio na situaciju, pa ni na njega samog, osim tog zaustavljanja automobila i, kako tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zahteva od strane Kosovske policije da skine majicu. Dobro je što nije privođen ili na neki način maltretiran, jer mislim da bi to bilo skandalozno i uticalo bi na pogoršanje ionako loših odnosa između Kosova i Srbije. U tom slučaju bi Danilo Vučić bio glavna vest sa obeležavanja Vidovdana – ukazuje ona.

Za nju je, kako navodi, Danilo Vučić običan građanin, bez obzira čiji je sin, tako da nema potrebe tome posvećivati preveliku pažnju.

– Nije prvi put na Kosovu, dolazio je i ranije u Gračanicu, posećivao neke porodice, odlazio i na sever… Za predsednika Srbije je to očigledno bilo važno da istakne i mislim da je i sam svestan da je u pitanju provokacija na koju se, srećom, niko nije primio – objašnjava ona.

A politička aktivistkinja Vesna Pešić za Danas kaže da Vučić „nema predaje“ ponavlja odavno.

– I da ne ponavljam, ne vidim da je to na majici problem. Može da se odnosi na ZSO. Ništa nije uvredljivo to što je pisalo, nije govor mržnje, niti rasizam. Reakcija Albanaca je bila preterana, dopisivala sam se s njima na Tviteru da se toliko hvale demokratijom koja znači i slobodu misljenja i govora. Reakcija s njihove strane je nacionalistička i preterana. Zaustavili su ga zato što je Vučućev sin, pa malo da ga maltretiraju – navodi Pešić.

I dodaje da su mu navodili šta piše na našim zidovima, što jeste grozno.

– Ali na njegovoj majici to nije bilo napisano i smešni su bili odgovori meni šta piše na zidovima jer ja to duboko prezirem i užasavam se toga. I to ne bi trebalo da ostane neokrečeno. Podsećam na Mladićev mural i ispisivanje da je on srpski heroj. Ali nista od toga ne piše na njegovoj majici da bi se tretiralo kao širenje nacionalne mržnje – zaključuje Pešić.

A na svom Tviteru ovim povodom se oglasila i Rada Trajković, političarka sa Kosova i savetnica u kosovskoj vladi.

„Da li kosovski Albanci uvređeni majicom „Predaja nije opcija” misle da bi Dua Lipa trebalo da ima poteškoća da putuje Srbijom, Grčkom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom zbog postavljanja autohtone zastave?“, napisala je ona na svom Tviteru.

Dala je i ogovor, naravno da ne.

„Mlada žena treba da bude slobodna da izrazi svoj albanski identitet. To je sloboda izražavanja“, ukazala je ona.

Trajković je posle vest o zaustavljaju Danila Vučića, tvitovala.

„Neprihvatljivo ponašanje i još jedna nepotrebna provokacija kosovske policije. Kakve ovo veze ima sa vladavinom prava? Da li je njihov posao da kontrolišu srca, umove i tela Srba (lokalnih i gostujućih)? Ili da poštuje zakon?“, zapitala se ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari