PSG: Nismo iznenadjeni odlukom Ustavnog suda koja bi Malom mogla da vrati doktorat 1Foto: Bojan Cvejić

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da nije iznenađen odlukom Ustavnog suda koja bi trebalo da dovede do toga da se ministru finansija Siniši Malom vrati doktorat, jer se „pokazalo da su institucije u Srbiji u poslednjih deset godina potpuno u službi interesa vladajuće stranke i njenih funkcionera“.

Kako su istakli u saopštenju, Ustavni sud je tom odlukom „potpuno preskočio“ da u tumačenje uključi član 72. u kome „jasno stoji da Univerziteti samostalno odlučuju o svom uređenju i radu“ i da se njom udara na integritet i nezavisnost univerziteta.

„Da li je ovakva odluka i vraćanje doktorata poklon Siniši Malom za novu funkciju premijera, jer zaista je bruka za jednu državu da joj na najznačajnijoj funkciji bude osoba koja je pogazila akademsku čestitost i kojoj je doktorat oduzet. Postoji li jedna institucija u ovoj državi koja neće pristati na poniženje kako bi se zadovoljila ambicija budućeg premijera da bude doktor nauka“, upitali su iz PSG.

Ocenili su da je „sramotno to što je Siniša Mali, koristeći svoju političku moć, upregao celu državu da bi sebi sačuvao doktorat“.

„U drugim, uređenim, državama se funkcioneri uhvaćeni za isto delo i pre okončanja postupka povlače iz politike i javnosti, a postupak se vodi isključivo na Univerzitetu bez mešanja pravosuđa“, dodaje se u saopštenju.

PSG je naveo i da to što u vreme počinjenja plagijata nije postojao Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, ne može biti razlog da Mali ostane doktor nauka bez obzira na to što je utvrđeno da je veći deo njegovog rada plagijat.

Ustavni sud doneo je 14. jula odluku u kojoj ocenjuje da visokoškolska ustanova nije ovlašćena da uređuje osnove prestanka radnog odnosa nastavnika i saradnika, niti može „oduzimati zvanja“, a mediji su ocenili da to „znači da bi ministru finansija Siniši Malom trebalo da bude vraćen doktorat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari