PSSE: Referendum u Srbiji prvi korak ka depolitizaciji pravosuđa 1Savet Evrope Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za monitoring Srbije (PSSE) pozdravili su danas rezultat referenduma o ustavnim promenama u Srbiji koje, kako su naveli, imaju za cilj smanjenje političkog uticaja na pravosuđe, u skladu sa većinom preporukama Venecijanske komisije.

„Ovo je važan prvi korak i preduslov ka depolitizaciji pravosuđa i konsolidaciji vladavine prava, što je dugogodišnji poziv PSSE“, navedeno je u saopštenju izvestilaca Pjera Fasina (Italija) i Ijana Lidel- Grendžera (Velika Britanija).

Oni su naveli da je referendum o promeni užUstava, prvi od usvajanja 2006, organizovan u situaciji kad se zemlja suočava sa demokratskim izazovima, posebno odsustvom opozicije u parlamentu i polarizovanim političkim okruženjem, što nije doprinelo stvaranju širokog konsenzusa i mobilisanju društva za fundamentalna ustavna pitanja.

Pozvali su srpske vlasti da dodatno ojačaju nezavisnost pravosuđa i poverenje u pravosudne institucije usvajanjem neophodnih zakona i podzakonskih akata, uzimajući u obzir preporuke i nerešena pitanja koja je istakla Venecijanska komisija, posebno u pogledu nezavisnosti tužilaštva.

„Stoga pozdravljamo ustavne amandmane kao prvi korak i ohrabrujemo srpske vlasti da nastave sa naporima ka evropskim integracijama i uskladjenosti sa standardima Saveta Evrope“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari