Pupovac: Položaj položaj Srba 1Foto: Fonet

Saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac rekao je u Sarajevu da je položaj Srba u Hrvatskoj pogoršan proteklih godina.

Najdrastičnije kada se HDZ pod Tomislavom Karamarkom pretvorio u „stranku ekstremne desnice i nacionalizma“, a sve je povezao sa oslobađajućom presudom hrvatskim generalima u Hagu.

Pupovac je kao gost na tribini koju je organizovalo sarajevsko srpsko kulturno-prosvetno udruženje „Prosvjeta“ govorio o poziciji Srba u Hrvatskoj.

On je istaknuo da je sada za srpsku zajednicu u Hrvatskoj najvažnije sačuvati dostignuta prava i ne dopustiti njihovo dalje ugrožavanje.

Pupovac je konstatovao da su „turbulencije koje su zahvatile Hrvatsku od 2013. do 2017. još latentno prisutne“.

On je to povezao s „oslobađajućom presudom dvojici generala 2012.“, Anti Gotovini i Mladenu Markaču i konstatovao da je to otvorilo prostor problematičnim društvenim promenama.

„Počinje da raste i govor mržnje, netolerancija i antisrpski sentiment u Hrvatskoj koji, naravno, nije plitko posađen“, rekao je Pupovac.

Najdrastičnije pogoršanje položaja srpske zaujednice u Hrvatskoj povezao je razdobljem u kojem je HDZ pod vođstvom Tomislava Karamarka napustio poziciju desnog centra i pretvorio se u, kako je rekao, stranku „ekstremne desnice i nacionalizma“.

A nakon toga, ukazao je Pupovac, je dodatni problem Srbima stvorilo pogoršanje odnosa između Hrvatske i Srbije.

U takvim okolnostima koje se, kako ocenjuje Pupovac, još nisu bitno počele menjati, teško se boriti za status srpske nacionalne manjine i njena prava.

Pupovac je u Sarajevu ocenio da će Srbi u Hrvatskoj imati budućnost za kakvu se izbore.

„Budućnost će nam biti onakva za kakvu se izborimo, a borba za tu budućnost je prilično zahtevna“, istakao je Pupovac. Prema njegovim rečima, prioritetan je zadatak raditi na razvoju sredina u kojima žive Srbi kao znatnije zastupljeno stanovništvo, ali i istrajati na sprečavanju asimilacije Srba u gradskim sredinama što je, kako kaže, veliki problem u sredini u kojoj, po njegovim rečima, traje neka vrsta „rata oko identiteta“.

„To je teren na kojemu ne možemo reći da smo naročito uspešni“, dodao je Pupovac pred sarajevskom srpskom publikom dodajući kako je veliki problem to što je školski sistem u Hrvatskoj „izrazito kroatocentričan“, posebno u istoriji, književnosti, umetnosti i nauci.

Jezičke politike onih koji su u većini prilično su neosetljive na razlike i sredstvo su ne za komunikaciju nego za unifikaciju pa su se samo u Istri uspeli izboriti za toleranciju a svi drugi delovi Hrvatske jezički su „očišćeni od srbizama“, konstovao je Pupovac, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari