Rada Trajković: Brnabić je neiskrena u odnosu prema baštini na Kosovu 1foto EPA-EFE/GONZALO FUENTES / POOL MAXPPP OUT

Kada bi Kosovo bilo članica Ujedinjenih nacija, po automatizmu bi ušlo u Unesko. Ali, vidite, premijer Kosova Aljbin Kurti i njegova vlast se odnose prema tome na način koji nije u skladu sa činjenicama. Oni su Srpsku pravoslavnu crkvu označili kao pravoslavnu crkvu, čime su negirali istorijski konsenzus koji postoji na međunarodnom nivou, koristeći alternativnu istoriju. To je veliki problem – kaže za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba na Kosovu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Parizu da je ključna tema i politika Srbije – depolitizacija Unesko, što, kako je dodala, znači da Kosovo „nema šta da traži“ u toj organizaciji.

– Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u Unesko. Unesko nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije – rekla je premijerka Srbije na 41. zasedanju Generalne konferencije Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i tehnologiju.

Premijerka Brnabić je, kako prenosi Javni servis Radio-televizija Srbije, poručila kako je srpska baština na Kosovu od nemerljivog značaja „ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo dragocene evropske i svetske baštine“. Ona je takođe rekla da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru. Brnabić je na konferenciji za novinare u Parizu prenela i da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li može da računa na podršku te zemlje za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji.

– U kontekstu odnosa kosovskih vlasti prema SC da ne govorim o istorijatu kao što je rušenje crkava i manastira na Kosovu. Međunarodna zajednica, posebno Sjedinjene Američke Države, pritiskaju da se ustavna odluka o vraćanju zemljišta manastiru Dečani sprovode. Dakle, oni sopstveni ustav ne poštuju, i samim tim sebe dovode u poziciju da se kompromituju kao predlagači – smatra Rada Trajković.

Kako dodaje, kosovske vlasti negiraju SPC zato što su prihvatili alternativnu nauku koja je izvorno njihova.

– Ne mislim čak da je usaglašena sa Albanijom. Albanija, tamošnja crkva, ima dobru komunikaciju sa SPC. Oni negiraju istorijske činjenice i to je veliki problem za budućnost. Ne žele da prihvate DNK Srpske pravoslavne crkve – kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, to ne može da se tumači kao odgovor na fingiranje činjenica iz Srbije.

Rada Trajković: Brnabić je neiskrena u odnosu prema baštini na Kosovu 2
foto FoNet Milica Vučković

– Ukoliko dolaze takve činjenice iz Beograda, to ne znači da imate pravo da negirate one koje dolaze i imaju konsenzus u istoriji. Vrlo je važno izdignuti se iznad politike i postaviti sve na istorijskim činjenicama. To vam je isto kao kada čujete da Srbija i Srbi kažu zašto bi Srbija tražila grobnice sa telima kosovskih Albanaca kada kosovski Albanci nisu otvorili nijednu srpsku grobnicu na Kosovu. Trebalo bi svako da radi ono što je u njegovoj nadležnosti, a šta radi ovaj drugi, to je njegov problem. U stvari, sa više kredibiliteta možeš da tražiš od njega da učini isto – ističe Trajković.

Nastup Ane Brnabić juče u Parizu bio je neiskren prema SPC i baštini, dodaje ona.

– Sećate se da je u njenom Ministarstvu kulture bila izbačena baština Kosova pa je intervencijom crkve vraćena. Patrijarh Porfirije je tražio da se taj dokument povuče. Oni koji bi najkompetentnije mogli da govore o statusu su vladika i otac Sava iz Eparhije raško-prizrenske, čija reč je potisnuta. Da ne upotrebim neku oštriju reč. Oni bi trebalo da budu nosioci pregovaračkog procesa – kaže sagovornica Danasa.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Parizu prenela i da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li može da računa na podršku te zemlje za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari