Rada Trajković: Srbi koji rade u kosovskoj policiji nisu ništa manje Srbi od svoje braće na severu 1foto FoNet Milica Vučković

Političarka sa Kosova Rada Trajković smatra da odbijanjem da prihvate Srbe kosovske policajce iz drugih delova Kosova, Srbi na severu jačaju maligni argument da kao zajednica ne podržavaju vladavinu prava.

Kako je dodala na svom Tviter nalogu, to je opasno.

„Sever mora imati policiju koja reflektuje etnički sastav većinske zajednice da bi se zakon efektno sprovodio. Srbi koji rade u kosovskoj policiji nisu nista manje Srbi od svoje braće na severu, i kao braća se moraju i prihvatiti. Ako je sever mogao godinama tolerisati “svoje” lokalne moćnike koji su bez odgovornosti (i do istrebljenja) proganjali neistomišljenike, što im smetaju ovi momci“, napisala je ona.

Prema njenim rečima, Srbi na severu moraju da donesu važnu odluku za svoju budućnost, da li žele da grade normalne živote za sebe na Kosovu ili da nastave da slede one koji su ih u ovu situaciju doveli?

„Trenutno imaju pažnju međunarodne zajednice i važno je da tu pažnju konačno mudro i ispravno iskoriste“, navela je Trajković.

Uz ovaj tvit ona je postavila tekst RSE u kojem jedan od 46 pripadnika srpske zajednice koji su se priključili Policiji Kosova a dolazi iz jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra koji govori anonimno jer „nije svejedno raditi na severu“.

Podsetimo, od 24. jula Kosovska policija za region Sever dobila je 74 nova policajca, od toga 46 Srba, među njima i oni sa severa Kosova.
Policajci, kao i drugi zaposleni u kosovskim institucijama na severu, u novembru prošle godine su u znak revolta zbog postupaka Vlade Kosova napustili sve kosovske institucije. Ovo je sada prvi put da se oni prijavljuju za nova mesta u kosovskoj instituciji.

Međutim, kako su neki od ovih policajaca su dobijali negativne komentare i pretnje povodom čega se oglasio i šef Euleksa za Kosovo Đovani Pjetro Barbano koji je izjavio je da je zabrinut zbog pretećih poruka upućenih Srbima koji su počeli da rade u kosvskoj policiji i dodao da je zastrašivanje neprihvatljivo.

Novi šef Euleksa koji dolazi iz jedinica italijanskih karabinjera je na svom Tviteru sinoć napisao da je svaka vrsta pretnji i zastrašivanja neprihvatljiva, reagujući na negativne komentare o petoro novih srpskih pripadnika Kosovske policije u Severnoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari