Rada Trajković: Sve što Vučić i Srpska lista na Kosovu treba da urade - sprovode kroz mafiju i paralelni sistem 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pokušava da preko pitanja Kosova održava svoju važnost i ulogu na međunarodnom planu – smatra Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnica ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Komentarišući današnji sastanak vrha države sa predstavnicima Srba sa Kosova, deset dana pre izbora, 23. aprila, sagovornica Danasa je rekla da su se „svi predstavnici Srba na Kosovu, pre Srpske liste, uvek pre svega fokusirali na unapređivanje kvaliteta života običnih ljudi“.

– Srpsku listu koju, sada je već potpuno očigledno, život i interesi običnih ljudi ne zanimaju već je ona samo instrument Vučića u njegovom nastojanju da preko pitanja Kosova održava svoju važnost i ulogu na međunarodnom planu. To najviše vidimo na pitanju predstojećih lokalnih izbora na severu. Jer, setite se kako se Srpska lista onomad iznenada pojavila da preuzme mandate u Skupstini Kosova – da bi navodno sprečila ‘Kurtijeve ljude’ da ih preuzmu. A sada se opštine i mesta gradonačelnika predaju bez opiranja uz Vučićevu današnju izjavu da će Srbima na severu Kurti biti gradonačelnik – kaže naša sagovornica.

Vučića i Srpsku listu funkcionalnost srpskih opština ne interesuje

Njih jednostavno funkcionalnost srpskih opština ne interesuje, dodaje, sve što lokalno trebalo da urade i sprovedu oni urade kroz mafiju i paralelni sistem koji održava i kontroliše Milan Radoičić.

– Njih jedino interesuje moć na centralnom nivou Kosova gde se može ostvariti neka veća politička ili ekonomska dobit – naročito za Vučićev režim i njemu bliske ljude. Na taj način oni posmatraju i projekat ZSO – ne kao zajednicu funkcionalnih opština koje će brinuti o interesima građana – već kao nekom legalizovanom međunarodno-pravnom subjektu koji će im dozvoliti da se ponašaju kao što su se ponašali i do danas – bez pravila i odgovornosti pred zakonom – zaključuje ona.

Podsetimo, Srpska lista bojkotuje izbore u četiri opštine na severu Kosova zakazane za 23. april. Pre otprlike pola godine Srbi su zašli iz svih kosovskih institucija, pa tako sada u tom delu Kosova nema više srpskih policajaca, sudija…

Jasno je da se takve odluke donose pod komandom ili uz neizostavnu saglasnost i poslušnost Srpske liste vlastima u Beogradu.

Vučić: Mi da pristajemo na njihove prevare nećemo…

Takoreći zvanični Vučićevi razlozi zbog kojih Srbi sada ignorišu na ovaj način kosovske institucije i vlast, sastoje se u tome što vlast Albina Kurtija odbija da formira Zajednicu srpskih opština, uprkos tome što su obojica lidera nedavno u Ohridu dali usmenu saglasnost na međunarodno mirovno rešenje o Kosovu, takozvani francusko-nemački plan, koji osim ZSO predviđa i da se Srbija ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije.

– Mi da pristajemo na njihove prevare nećemo i na to što je njima mnogo teško da ispune ono što je obećano. Naša pozicija je utoliko teža što znamo da veći deo zapadnih zemalja, onih koji su priznali Kosovu, uopšte ne interesuje ZSO, ma kako o tome govorili, i ne interesuje ih opstanak našeg naroda na Kosovu. Interesuje ih da mi de fakto i de jure priznamo Kosovo, samo ih to interesuje – rekao je danas Vučić.

Rada Trajković: Sve što Vučić i Srpska lista na Kosovu treba da urade - sprovode kroz mafiju i paralelni sistem 2
Foto FoNet Senad Župljanin

Kako kaže – ni najmanje ih ne interesuje kada će biti formirana ZSO i da su u skladu sa tim organizovali izbore u četiri opštine na severu. Kazao je i da mu je rečeno da će ga smatrati odgovornim ako dođe do ometanja tih izbora.

Na osnovu četiri posto njih koliko ih ne suštinski, već po papirima tobož živi u Severnoj Mitrovici – da obezbede Kurtiju da bude gradonačelnik Mitrovice, u leposaviću ih živi dva posto, 300 od 15.000, a ne živi ih više od 60, a opet će imati svog gradonačelnika – u Zubinom Potoku – dva ili tri posto, opet će da imaju svog gradonačelnika, u Zvečanu takođe – naveo je.

Vučić smatra da Kurti na tome insistira da se održe izbori da bi rekao – mi smo hteli da formiramo ZSO, ali Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Zvečan više nisu srpske opštine i neće da ulaze u Asocijaciju srpskih opština.

Zašto CIK Kosova odlaže sednice o izborima?

Međutim, juče je Centralna izborna komisija Kosova ponovo, po drugi put, odložila sednicu na kojoj je trebalo da se razgovara o pripremi za održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na Severu Kosova, zbog, kako je navedeno, opstrukcija na terenu.

Kosovski politički analitičar Škeljzen Malići izjavio je danas da izbori u četiri opštine na severu Kosova neće biti održani 23. aprila, ukazujući da trenutna situacija nije povoljna za sprovođenje glasanja.

Malići je za prištinske medije rekao da će izbori verovatno biti odloženi ne samo zbog bojkota Srpske liste već i zbog nedostatka osnovnih uslova za njihovo sprovođenje.

On je rekao da bi čak i kad bi na izborima učestvovalo samo nekoliko partija, albanskih, bosanskih i nekih srpskih partija „koje nisu u režiji Beograda“, procenat birača bi bio veoma mali, verovatno ispod pet odsto.

Istakao je da bi bilo bolje da izbori ne budu održani, bez postizanja političkog dogovora koji bi omogućio uključivanje Srpske liste.

– Kada su Srbi izašli iz institucija Kosova, oslobodili su i izborne i nadzorne komisije. Gde će biti biračka mesta nije jasno, obično su se otvarala u školskim objektima, ali sada je gotovo izvesno da će biti opstrukcija od strane direkcija škola, pa se postavljanje glasačkih kutija možda neće ni dozvoliti. Iz CIK-a stižu informacije da se ispituju alternativni scenariji glasanja, ali teško da će se za kratko vreme koje je preostalo moći obezbediti regularnost i legitimitet glasanja – smatra Malići.

Prema mišljenju Malićija, Beograd ovakvim manevrima koje radi na severu zemlje želi da dobije na vremenu kako bi se odložila implementacija Ohridskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari