Zbog čega šanse Bastinog pokreta nisu prevelike? 1Printskrin Rade Basta/Instagram

Šanse Radeta Baste i njegovog pokreta Evropski put na budućim izborima nisu prevelike, jer je na tom sektoru političke scene prevelika gužva, smatraju sagovornici Danasa.

Ima i onih koji tvrde da Basta i dalje ima bliske odnose sa Vučićem i da njegovo osamostaljivanje ima za cilj da Vučić pokrije jedan deo prozapadnog biračkog tela.

Da podsetimo, ministar privrede Rade Basta juče je registrovao pokret Evropski put, koji se zalaže za ubrzanje pridruživanja Srbije EU i sprovođenje neophodnih reformi.

Basta je najavio i da će njegov pokret izlaziti na sve buduće izbore, ali nije predstavio ko, osim njega i čini taj pokret.

„Mislim da mu šanse nisu prevelike, jer je na tom sektoru političke scene – prozapadnom i opozicionom – već poprilična gužva. A njemu će protivnici verovatno osporavati i jednu i drugu odrednicu“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove Srpske političke misli.

On konstatuje da je činjenica da postoji veoma izraženo nezadovoljstvo biračkog tela postojećim stanjem na skoro čitavom opozicionom spektru i aktuelna je potraga za takozvanim „novim licima“.

„Tako da, teoretski, on tu može tražiti neku svoju šansu. No, svakako ne može sam i moraće pokušati da se ukrupnjava i umrežava, dok će ga postojeća opozicija uglavnom tretirati kao „uljeza“ i strano telo“ , napominje Vukadinović.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da je Basta imao, ali i da dalje ima bliske odnose sa Vučićem.

„Njegovo izbacivanje iz vlade i otpočinjanje samostalnog političkog delovanja, ima za cilj da Vučić pokrije jedan deo prozapadnog biračkog tela, kome nije prihvatljiv takozvani ‘Pokret za državu’ koji sada formira, a koji će retorički nastupati nacionalno. Da stvarno ide protiv onoga što Vučić hoće, Basta bi odavno bio izložen medijskom linču, a ne tek pozerskom prozivanju. Stoga, on pravi pokret Evropski put u dogovoru sa Vučićem“ , napominje Anđelković.

Na pitanje kakve su, ipak, šanse Bastinog pokreta on kaže da će to zavisiti od podrške koju će mu Vučić stvarno dati i, s druge strane, spremnosti dela birača da poveruju da je Basta sa njim raskrstio.

„Kada se sve to ukrsti, mislim da Basta nema prevelike šanse. Možda i najpre stroga što Vučić i kada nekome pomaže, to pre radi kako bi nekim drugim faktorima naneo štetu (u ovom slučaju prozapadnoj opoziciji), nego što stvarno želi da uspe onaj koga gura. Vučić se boji svakoga na političkoj sceni, makar delovalo da mu služi, ako može da se dogodi da stvori svoju iole održivu organizaciju i stekne uporište u javnosti“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari