Radonjić: DPS i DF čekić i nakovanj; Dragišić: Dobro je da nije bilo žrtava 1

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sedeo je na dve stolice, kada je reč o sukobima koji su izbili u Crnoj Gori, uoči i tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog, Joanikija. Istovremeno, ono što povezuje Vučićev i režim predsednika CG, Mila Đukanovića, čija vlast je smenjena na prošlogodišnjim republičkim izborima, jeste organizovani kriminal, ocenjuje za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zoran Dragišić, poslanik Srpske napredne stranke i profesor Fakulteta za bezbednost, u izjavi za Danas ističe su verske slobode i crkvenih obreda Ustavom CG garantovane svima, osuđujući proteste koji su tim povodom nastali.

– Situacija u Crnoj Gori je tokom prethodnog vikenda bila kompleksna i nakon svih tih nemilih događaja u meni se nameće jedan zaključak – sukobi su bili fingirani jer sumanuto deluje zahtev tipa ustoličite ga gde hoćete samo ne na Cetinju. Dakle, predsednik Crne Gore je tražio povod i zavio ga je u oblande crnogorskog patriotizma. Ipak,  barem na našem području, iskustvo govori da se političari pozivaju na patriotizam kako bi se iza zavese ostavili neki drugi, za obične građane, mnogo važniji procesi kao što je borba protiv organizovanog kriminala i otimačine javnih resursa koji su zaštitni znak kako vlasti u Srbiji, tako i bivše vlasti u Crnoj Gori – kaže Ognjen Radonjić.

Pojedini analitičari i političari, pozvani da tumače prilike u CG, preciznije – odnose srpskog i crnogorskog predseednika, tvrde da je usledio njihov konačni raskid, a Vučić je tokom žestokih sukoba dela građana CG, protivnicima ustoličenja Joanikija na Cetinju, sa policijom, poslao sledeću poruku Milu Đukanoviću: „Ni ti ni bilo ko drugi nećete uspeti da pokorite Srbiju. Vladali ste ovom zemljom na sve moguće načine 30 godina. Preko kriminala, policijskih i ostalih funkcionara. Mi smo te ljude većinom počistili“.

Radonjić: DPS i DF čekić i nakovanj; Dragišić: Dobro je da nije bilo žrtava 2
Foto: EPA/TIM BRAKEMEIER

– Ako bi trebalo tražiti sponu između ove dve vlasti, Vučićeve i Đukanovićeve – mislim da se ona upravo nalazi na području organizovanog kriminala. Politička pozicija aktuelne crnogorske vlasti – Krivokapića, Abazovića i Bečića – je vrlo delikatna jer se kontinuirano nalaze između čekića i nakovnja – DPS-a i DF-a koji je produžena ruka srpskih vlasti i ujedno je sastavni deo crnogorske parlamentarne većine. U ovoj konkretnoj situaciji, predsednik Srbije je sedeo na dve stolice. Da je Đukanović uspeo da spreči ustoličenje, napao bi Krivokapića i iz Srbije i preko DF-a u nameri da mu dodatno oslabi poziciju i to u situaciji kada je Vlada krenula u ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminala čiji pipci, očigledno, dosežu do Beograda – kaže sagovornik Danasa.

Radonjić: DPS i DF čekić i nakovanj; Dragišić: Dobro je da nije bilo žrtava 3
Foto: FoNet/Zoran Mrdja

Kako dodaje, jasno je da je informacija o otkazivanju ustoličenja u večernjim subotnjim satima  potekla iz Beograda.

– Opet, pošto je ustoličenje uspelo, predsednik je u saradnji sa ministrom policije i armijom tabloada krenuo u jeftinu  nacionalističku propagandu koja na domaćem terenu već godinama daje rezultate. Mislim da je dobar pokazatelj ove dvostruke uloge srpskih vlasti i smena Gojka Perovića sa pozicije rektora Cetinjske bogoslovije. Sinod SPC, koji je u bliskim odnosima sa predsednikom, nedavno ga je smenio, iako je Gojko Perović upravo bio čovek koji je na litijama pozivao na jedinstvo Crnogorskog naroda i, kada se uzme u obzir da su litije značajno doprinele padu DPS-a, Perović je bio pobednik koji je smetao Beogradu samo zbog toga što se protivio mešanju srpskih vlasti u unutrašnja pitanja Crne Gore – kaže Radonjić.

Kada je reč o Milu Đukanoviću, sagovornik Danasa napominje da je predsednik CG pokušao da destabilizuje Crnu Goru kako bi sprečio promene u sudskom sistemu koje bi trebalo da vode profesionalnim istragama u vezi brojnih afera koje mu se stavljaju na teret.

– Prosto je oksimoron da predsednik Crne Gore poziva na nasilan otpor primeni Ustava koji svim građanima garantuje verske slobode. Pošto u svojoj nameri trenutno nije uspeo, ne sumnjam da će nastaviti da traži druge načine da  potkopa Vladu i ne sumnjam da će u tome imati svesrdnu, onu huškačku, pomoć iz Beograda – smatra Ognjen Radonjić.

Kako zaključuje, nije realno da su nedavni sukobi tek uvod u mnogo teže.

– Mislim da je narod u Crnoj Gori, kao i u Srbiji željan mira i pravde. Svakako, to ne znači da i dalje neće biti aktivnosti DPS-a, DF-a i srpskih vlasti u cilju dalje destabilizacije Crne Gore kojima bi cilj možda bili vanredni parlamentarni izbori preko kojih bi bivša garnitura tražila priliku a se vrati na vlast i blokira istražne procese koje preduzima ova Vlada. Ipak, događaji na Cetinju nisu privukli ljude u većem broju zbog čega sam mišljenja da bivša vlast ima veoma limitiran opseg delovanja, barem kada je primena nasilja u pitanju. Sada je na crnogorskojVladi da pokuša da kapitalizuje ove događaje i uspešno uđe u reformu sudstva jer je upravo ova reforma ključ njenog opstanka – zaključuje naš sagovornik.

Zoran Dragišić, međutim, smatra da je u CG prisutan jak bezbednosno rizični potencijal.

Radonjić: DPS i DF čekić i nakovanj; Dragišić: Dobro je da nije bilo žrtava 4
Foto: Medija centar

– Reč je o sukobu koji nikome ne koristi i svima šteti. SPC i vlasti u CG sada moraju da pokažu izraženu nameru i volju za pomirenjem i smirivanjem strasti. To je, razume se, pre svega posao vlasti. Da pokušaju da ohlađene glave, bez oštrih reči, pozovu na mir. Kako su i rekli verski lideri SPC, na uvredu odgovoriti lepim rečima… Naravno, ne mogu se praviti kompromisi sa onima koji bi da ugrožavaju osnovna ljudska prava u koje spada i sloboda veroispovesti i vršenja verskih obreda. Mitropolit crnogorsko-primorski i poglavar SPC su hteli da izvrše obred u objestu SPC, a ne u nekom drugom. Neprihvatljiva je pobuna protiv toga – kaže Zoran Dragišić.

On napominje da je na vlastima u CG da objasne mladim ljudima koji su se tokom protesta ponašali „izrazito militantno“ da SPC ne želi da uzurpira CG, kao što ni Srbija ne želi da ugrozi susednu državu.

– Moram da kažem da su sukobi još i dobro prošli. Moglo je da bude žrtava. Plašim se da bi jedna varnica mogla da zapali ceo region. Srećom, to se u CG nije dogodilo, niko nije poginuo – zaključuje Zoran Dragišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari